Jammer genoeg denken nog steeds veel ondernemers dat scholieren en stagiairs alleen maar geld kosten terwijl ze ook geld kunnen opleveren.
Wie scholieren en stagiairs betrekt bij een ontwikkelingstraject, mag ze op de loonlijst zetten voor het gemiddelde loonkostentarief (ongeveer 28 euro) in de regeling Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO). Een regeling waar het bedrijfsleven veel gebruik van maakt maar zelden inzet voor meewerkende studenten.
Drie buitenkansen die bijna geen extra tijd kosten en al snel (tien)duizenden euro’s opleveren:
1) Wet ter Bevordering van Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)Werknemers, scholieren, stagiairs en studenten die werken in de volgende projecten komen in aanmerking:
- Technisch wetenschappelijke onderzoeksprojecten. De aanvrager zoekt zelf een verklaring voor een verschijnsel die niet te geven is op basis van algemeen toegankelijke kennis.
- Ontwikkelingsprojecten gericht op het tot stand brengen van fysieke producten, fysieke productieprocessen, programmatuur, of onderdelen hiervan, die in technisch opzicht nieuw zijn voor de aanvrager.
- Analyse van technische haalbaarheid. Onderzoeken naar technische haalbaarheid verhogen de kans op een succesvolle inpassing van nieuwe technologie in bestaande (productie) processen.
Wie in 2005 nog geen gebruik heeft gemaakt van de afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk, mag mogelijkerwijs 42% van 28,- euro per uur in mindering brengen op de af te dragen loonbelasting.
2) Wet Vermindering Afdracht Onderwijs Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers gedwongen een bredere blik te hebben ten aanzien van potentiële werknemers. Dankzij de Wet Vermindering Afdracht Onderwijs (WVA) wordt het risico van werkzoekenden zonder startkwalificatieniveau of opleiding verminderd.
De WVA Onderwijs geldt namelijk voor alle scholieren die langer dan twee maanden aan een bedrijf zijn verbonden via een stage, leerwerktraject of een afstudeerplek. Ook voormalig werkzoekenden die scholing volgen om een startniveau te bereiken, tellen mee.
Hoe het werkt? Heel simpel. Iedere ondernemer vindt op het loonbelastingformulier een eenvoudig aan te kruisen vakje. Dat ene vakje kan u tot 2.500 euro per werknemer opleveren.
3) InnovatievouchersMet Innovatievouchers kan een ondernemer bij een kennisinstelling, onderzoeksinstituut, hogeschool of universiteit onderzoeksvragen uitzetten. De vraag moet toepassingsgericht zijn, zodat de informatie kan worden gebruikt voor de (technologische) vernieuwing van producten of processen. Er zijn in totaal drieduizend kleine vouchers en drieduizend grote vouchers beschikbaar.
- De kleine voucher is 2.500 euro waard en bedoeld als eerste kennismaking met een kennisinstelling.
- De grote voucher, voor uitgebreidere onderzoeksvragen, is 7.500 euro waard. In één jaar kunnen ondernemers zowel een kleine als een grote innovatievoucher ontvangen.
Hoewel de innovatievoucher een beperkt instrument is, dient het prima om een contact te leggen tussen een kennisinstelling en het bedrijfsleven.
ConclusieMet bovenstaande regelingen kunnen studenten en scholieren geld opleveren. Jonge mensen, met vaak een verfrissende kijk op het bedrijf, kosten niet alleen maar geld.
Gerwin Knippenborg (Currency Connect)