Gosse Boxhoorn (53), directeur van Solland Solar Energy, was met een investering van 20 miljoen euro de grootste Nederlandse starter van 2004. Maar Nederlandse kapitaalverstrekkers stonden bepaald niet in de rij voor de producent van zonnecellen. “Het duurde een jaar voor ik het bij elkaar had. Een belangrijk deel van het geld komt van twee Duitse bedrijven. Het is makkelijker om in het buitenland kapitaal te vinden dan in Nederland.” De ervaringen van Boxhoorn worden bevestigd door investeerders. “Er zijn heel weinig gespecialiseerde duurzame technologiefondsen”, zegt Tjarda Molenaar (38), directeur van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen. Voor investeerders die er wel in geïnteresseerd zijn, is het vaak een probleem dat een heleboel van die technologieën nog niet economisch rendabel zijn. “Het is een sector waarin je een lange adem moet hebben:, meent Molenaar. Durfkapitalist Hans Houf (41) is met zijn bedrijf Business Factory zelfs gestopt met het investeren in deze sector. “Ik begin er niet meer aan, als het niet zonder subsidies kan bestaan. Dat is moeilijk met alternatieve energiebedrijven.” Volgens Albert Fischer is de Nederlandse investeerder te conservatief. Fischer (48) is managing partner van Planet Capital, een investeerder in snelgroeiende, technologisch hoogstaande bedrijven op het gebied van duurzame energie. “Duurzame energie is een kansrijke sector met een goed rendement”, benadrukt Fischer. “Er is een groeiende marktvraag. We hebben meer en meer energie nodig. Bovendien is energie na voedsel de grootste markt ter wereld. In die markt zal het aandeel ‘duurzaam’ sterk toenemen en het aandeel ‘fossiel’ verder afnemen.” Daarbij biedt zonne-energie van alle duurzame technologieën de beste kansen, meent Fischer. (MvR & LH)
Beginnen met duurzame energie?
ECN (www.ecn.nl). Energieonderzoek Centrum Nederland, met 900 werknemers het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied. De website biedt een schat aan informatie.
Ecofys (www.ecofys.com). Organisatie die onderzoek en advies levert over duurzame energie. Onderdeel van Econcern, een grote onderzoeks-, advies-, en investeringsorganisatie voor duurzame energie, met vestigingen in heel Europa. In 2005 was Econcern nummer 273 op de lijst van snelstgroeiende bedrijven.
Overheidssubsidie (www.subsidieshop.nl) Boordevol informatie over overheidssubsidies voor ondernemers, voor groene zaken zie de kopjes ‘milieu’ en ‘energie’.
Tendris (www.tendris.nl)
Initieert producten met een duurzaam karakter, zoals de Greencard, een creditcard die Co2-uitstootcompenseert.