Zieke werknemers worden niet beter van thuiszitten. Sterker nog, ze worden in veel gevallen sneller beter als ze aan het werk gaan. “De eerste drie weken thuis zitten, dat gaat nog wel. Dan huur je een filmpje of zit je in de tuin. Maar ik ken bijna niemand die na een week of acht niet heel graag weer aan het werk wil gaan”, zegt Harald Wagter. Hij bedacht het bedrijvennetwerk Mensicos, waar aangesloten bedrijven hun zieke werknemers tijdelijk aan het werk kunnen zetten bij collega-bedrijven. Het netwerk ontstond in Enschede, maar inmiddels heeft het zich uitgebreid over het hele land.
Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter zijn werkgevers verplicht zoveel mogelijk te doen om hun zieke werknemers weer aan de slag te helpen. Wagter is directeur van Nisroc, een bureau dat zich richt op ‘mens en organisatie’ en kreeg in die hoedanigheid regelmatig de vraag van klanten of hij een tijdelijke werkplek voor hun zieke werknemers wist. Hij bedacht dat met een bedrijvennetwerk bedrijven elkaar onderling kunnen helpen bij de reïntegratie van hun zieke werknemers.
Vooral voor bedrijven die zelf nauwelijks ander soort werk hebben voor zieke medewerkers, kan Mensicos een oplossing zijn. Parker Polyflex uit Almelo, producent van kunststof slangen, sluit zich daarom bij het netwerk aan. “Wij zijn een productiebedrijf en hebben zelf maar heel weinig reïntegratiemogelijkheden”, zegt HR-officer Irma Heetbrink. “We hebben wel eens wat klusjes, zoals wat dingen kopiëren, maar dat is maar heel weinig.” Heetbrink ziet ook wel wat andere voordelen van het plaatsen van werknemers bij andere bedrijven. “Zo zien onze medewerkers ook eens wat er in andere bedrijven speelt.”
Lidmaatschap
In Enschede ging het netwerk van start, maar inmiddels zijn er ook netwerken in Arnhem, Hilversum, Groningen, Nijmegen, Amsterdam en Lelystad en worden Venlo en Eindhoven volgende steden met een eigen Mensicos-netwerk. Mensicos, dat staat voor het Latijnse ‘mens sana in corpere sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam), telt nu zo’n honderdvijftig aangesloten bedrijven. De kleinste, een zelfstandig tankstation, heeft twee werknemers, het grootste aangesloten bedrijf telt er zo’n twaalfhonderd. Lidmaatschap kost drie euro per werknemer per jaar.
Voor dit geld bemiddelen coaches van Mensicos bij het vinden van een tijdelijke werkplek.
Er wordt gekeken wat de werknemer ondanks zijn ziekte kan doen en vervolgens gaan de coaches op zoek naar een gepaste werkplek. Aangesloten bedrijven moeten dan ook openstaan voor het tijdelijk plaatsen van de werknemer van een ander bedrijf. “Het is gelukkig nog niet gebeurd, maar als we merken dat iemand structureel weigert mensen tijdelijk op te nemen, dan hoort dat bedrijf niet in het netwerk thuis”, zegt Wagter.
Mensicos legt de contacten, maar de afspraken over tijdelijke plaatsing van een werknemer worden uiteindelijk tussen de twee bedrijven zelf gemaakt. Het ‘inlenende’ bedrijf betaalt het brutoloon, het ‘uitlenende’ bedrijf zorgt voor de sociale lasten en andere premies. Het reïntegratieproces kan zo, zonder al te veel kosten, behoorlijk versneld worden, zegt Wagter. “En soms komen mensen er zo achter dat ze bij hun eigen werkgever eigenlijk helemaal op de verkeerde plek zitten.”
Reïntegratie?
Mensicos is een bedrijvennetwerk dat ervoor zorgt dat zieke werknemers van het ene bedrijf tijdelijk bij een ander bedrijf passend werk vinden. Inmiddels zijn er ongeveer 150 aangesloten bedrijven, verspreid over het hele land. In 2005 zijn in totaal vijftig aanmeldingen van zieke werknemers gedaan, in de eerste helft van 2006 waren dit er rond de 35. Lidmaatschap kost drie euro per werknemer per jaar.