Het bedrag blijft geheim, maar volgens ingewijden zijn voor zo’n eerste ronde-investering bedragen tussen de 250.000 en 400.000 dollar gangbaar, als je het slecht doet, en tussen de 1,2 en 1,4 miljoen dollar als je het goed doet. Hernandez van Leuffen (tweede van links op foto): “Wij hebben het best goed gedaan.”
De Silicon Valley-naam die er geld in steekt is Greylock Partners, het investeringsfonds waar LinkedIn-oprichter Reid Hoffman partner is. Ook doen de Amsterdamse investeringsfondsen Vitulum Ventures en Shamrock Ventures een duit in het zakje. De hele financieringsconstructie is gevat in een zogeheten converteerbare lening, die in een later stadium kan worden omgezet in aandelen-Wercker. “We kunnen ongeveer een jaar vooruit.”
Pilot draaien bij Amazon
Wie hem vraagt wat zijn dienst precies doet, krijgt een eenduidig antwoord, maar moet zich toch even achter de oren krabben. Wercker is een platform waarmee softwareontwikkelaars snel en veelvuldig hun code kunnen testen en vervolgens live-zetten. Ja, dat is minder makkelijk uit te leggen op verjaardagen dan een webshop of uitzendbureau voor studenten. “Software is eating the world, is een bekende spreuk. Het zit in bijna alles. De cloud is het leveringsmechanisme geworden.” Het is een spannende tijd, vindt de ondernemer. “We beleven een wedergeboorte van onze cultuur, één waarin de softwaremakers de schilders zijn geworden.”
Hij wijst op Amazon Webservices, om het te verduidelijken. Dat is één van de bedrijven waar Wercker op dit moment een pilot draait. De cloud computing-tak van de bekende online boekenwinkel heeft vele programmeurs in dienst, die iedere dag kleine verbeteringen aanbrengen aan de site. De techniek is zover dat Amazon iedere 11.6 seconden een update van zichzelf kan uitbrengen. “Dit soort grote bedrijven hebben veel tijd, geld en energie gestoken in zo’n flexibele omgeving. Het is onze missie om dit te democratiseren.”
Hoewel de ondernemer een pilot draait bij een van ‘s werelds grootste onlinebedrijven, mikt hij uiteindelijk op een andere doelgroep. “Ik wil een dergelijke omgeving juist beschikbaar stellen voor kleine softwarebureau’s, bedrijven van 20 tot 40 man, voor hen is het vaak nog te duur om hun eigen testomgeving te bouwen.”
Ontwikkelaars moeten zichzelf dus ook iedere dag opnieuw uitvinden en flexibel kunnen zijn bij de oplevering van producten. Wercker biedt ‘de speeltuin’ waarin zij hun aanpassingen kunnen uitproberen.“De stap van het opslaan van code naar het daadwerkelijk live zetten, daar heb je een database voor nodig, een virtuele server en natuurlijk de code zelf, wij leveren een geïntegreerde oplossing om dit alles aan elkaar te knopen.”
Het team achter Wercker
Hernandez van Leuffen doet het niet alleen. Wouter Mooij (eerste links op foto) is cto en medeoprichter en Jacco Flenter (tweede van rechts) en Benno van den Berg (midden) zijn engineers. Lindsey Bateman (rechts op foto) is de product- en interactiedesigner. Ze kennen elkaar van hun oud-werkgever, Basket Builders.
Begin vorig jaar was de ondernemer net terug uit Amerika. Hij had er een master in computer sciences en business administration afgerond aan de University of San Francisco. Als onderdeel van zijn thesis had hij daar het prototype van Wercker geschreven. “Ik ken inmiddels aardig mijn weg in de Bay Area.” Tijdens een feestje kwam hij Wouter (eerste links op foto) weer tegen. Hij wist hem en zijn andere oud-collega’s te overtuigen in het ondernemersavontuur te stappen. “Iedereen heeft zijn baan opgezegd. Wouter en ik hebben ons spaargeld opgesoupeerd.”
Rockstart, NexusLabs
Het team deed mee aan het startupprogramma van accelerator Rockstart. Via zijn eigen netwerk kwam Hernandez van Leuffen ook in aanraking met NexusLabs, een stichting die innovatie wil cultiveren binnen Amsterdam en ondernemers vanuit een non-profit perspectief wil helpen. Ze mochten een pitch doen. NexusLabs-medeoprichter Dan Harple, een in Amsterdam woonachtige oud Oracle-man en entrepreneur in residence bij het prestigieuze technologieinstituut MIT, was enthousiast en regelde vervolgens een gesprek bij Greylock Partners. “Een pitch zie ik als een gesprek waar je gewoon goed op voorbereid moet zijn.” Die goede voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen: Greylock hapte toe.
De dienst van Wercker is nu nog in beta-versie en blijft voorlopig gratis. Waarschijnlijk gaat hij later met een abbonnementsmodel werken. “We denken na over verschillende businessmodels.” Het doel van Hernandez van Leuffen is dit jaar zijn dienst verder te ontwikkelen en een groep gebruikers te verzamelen waarmee hij bij een volgende investeringsronde, die er volgend jaar mogelijk al aankomt, voor de dag te kunnen komen. “Dit jaar willen we er zeker tienduizend hebben.”
Het gaat vast goedkomen, want Hernandez van Leuffen heeft in ieder geval de juiste instelling. “We zijn op weg om de nieuwe Oracle of de nieuwe VMware te worden.”