In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,3 procent hoger op 404,14 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 645,14 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,2 procent bij.
Onderzoeksbureau Markit kwam met cijfers naar buiten waaruit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in mei ongeveer even sterk toenam als in april. Frankrijk was opnieuw de zwakke broeder, terwijl Duitsland weer een robuuste groei kende. Eerder op de ochtend bleek al dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in mei aanzienlijk minder is gekrompen dan in de voorgaande maand.
KPN
Unilever meldde de verkoop van zijn pastasausmerken Ragu en Bertolli in Noord-Amerika, die voor bijna 1,6 miljard euro worden overgenomen door het Japanse Mizkan. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern kreeg er weinig applaus voor van beleggers, die het aandeel Unilever 0,5 procent in de min zetten. KPN won 0,3 procent. Het telecombedrijf sloot een nieuwe cao en maakte nieuwe afspraken over de pensioenregeling, die volgens analisten goed uitpakten.
Reed Elsevier, Boskalis en ING prijkten bovenaan de AEX met winsten van circa 1,5 procent. Daarnaast waren de aandelen ASML en Ahold in trek, gezien de koerswinsten van ruim 1 procent. DSM sloot de rij van 25 hoofdfondsen. Het speciaalchemiebedrijf leverde 0,9 procent van zijn beurswaarde in.
Imtech
In de MidKap won Imtech 2,9 procent. De aandeelhouders van de technisch dienstverlener zijn akkoord gegaan met maatregelen die het bedrijf meer ruimte verschaffen om nieuwe aandelen uit te geven.
In Londen ging het vorig jaar genationaliseerde postbedrijf Royal Mail zwaar onderuit. Het bedrijf voorziet op meerdere fronten ‘tegenwind’ en waarschuwde dat het zonder nieuwe regelgeving moeilijk kan zijn om een winstmarge van 5 à 10 procent te behouden. Royal Mail zakte bijna 10 procent en leed daarmee het grootste koersverlies sinds de beursgang.
De euro was 1,3650 dollar waard, tegen 1,3661 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 103,88 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper bij 110,49 dollar per vat.