Nog steeds is niet duidelijk wat precies de gevolgen zijn van het Russische importverbod op Europese groenten, fruit, melkproducten en vlees. Het kabinet voelt er niet voor om als Nederland alleen te antwoorden op de sancties of te besluiten over compensatiemaatregelen. Dat soort kwesties moet op Europees niveau worden besproken.
Duidelijk is wel dat de Europese agrarische export voor ongeveer eentiende bestaat uit export naar Rusland. De Nederlandse agrarische export naar Rusland beslaat een beperkter deel van de totale Nederlandse agrarische exportwaarde: 1,9 procent. Dat neemt niet weg dat bepaalde sectoren en bedrijven door de Russische maatregelen hard geraakt kunnen worden, schrijven Kamp en Dijksma. Dat geldt voor ondernemers in de agrarische sector, maar ook voor transportbedrijven.
Het CDA is ontevreden over de brief van het kabinet en mist concrete acties. ,,Het is onbegrijpelijk dat de regering zo’n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb’ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden”, aldus CDA-Kamerlid Jacco Geurts. ,,Als Nederland niet snel handelt zullen ondernemers de dupe zijn van de ruzie tussen de EU en Rusland. Dan spreken we niet over verliezen maar over faillissementen.”