Werk je als ondernemer thuis, dan kun je de kosten van je werkruimte alleen aftrekken als die ruimte een aparte voordeur heeft, en in theorie ook zou kunnen worden verhuurd aan iemand anders. ‘Ik heb me altijd geërgerd en verbaasd over hoe rigide de Belastingdienst is wanneer je geen tweede voordeur hebt’, zegt zelfstandig projectontwikkelaar Edwin Oostmeijer.
Toen hij de kans kreeg om in Amsterdam-Noord een nieuw project te ontwikkelen, greep Oostmeijer zijn kans om dat probleem aan te pakken. Hij vroeg advies aan zijn fiscalist en werkte op basis daarvan een plan uit voor een nieuw soort appartementencomplex.
Dinsdag ging de verkoop van start van ‘The Doors’, een complex met twaalf woon-werk-appartementen van 90 tot 237 vierkante meter. Die woningen zijn allemaal voorzien van een aparte werkruimte met zijn eigen voordeur. Dankzij die constructie heeft iedere bewoner een aparte bedrijfsruimte aan huis die ook fiscaal aftrekbaar is.
Het nieuwe woon-werkconcept lijkt een ideale oplossing voor mensen die een praktijk aan huis hebben, zoals vormgevers, fysiotherapeuten, psychologen en coaches (’én fiscalisten’, stelt Oostmeijer met een knipoog).
Een impressie van The Doors | Foto’s: Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling
Aftrekbare huisvestingskosten in The Doors zijn onder meer de inrichtingskosten van de werkruimte, zoals de bureaustoel en ander kantoormeubilair, de vloerbedekking of een patiëntensofa voor een therapeutische werkruimte. Ook de energierekening is aftrekbaar. Het precieze fiscale voordeel van een tweede deur is afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf en hoe de ruimte gebruik wordt. Oostmeijer adviseert aspirant-kopers daarom vooraf fiscaal advies in te winnen.
De bouwkosten voor het complex bedragen 4,5 miljoen euro. Inclusief ontwikkeling kost het project ongeveer 9 miljoen euro. Over de impact van ‘corona’ maakt Oostmeijer zich niet al te veel zorgen. ‘In het ergste geval duurt het iets langer. Maar er is al wel veel belangstelling.’
Hotspot
Het complex wordt volgend jaar opgeleverd in Buiksloterham, van oudsher een gebied met veel (haven)bedrijvigheid waar nu wordt ingezet op circulair wonen. The Doors maakt deel uit van een nieuw stedenbouwkundig plan tussen de A’DAM Toren en het NDSM-terrein, twee culturele en ook culinaire hotspots in Amsterdam-Noord. Prijzen in The Doors beginnen bij 620.000 euro en lopen op tot 1.675.000 euro voor het penthouse.
Edwin Oostmeijer werkte als journalist toen hij in 2004 de switch maakte naar zelfstandig projectontwikkelaar van bijzondere woningbouwprojecten. Hij kreeg 2006 de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend Opdrachtgeverschap, voor appartementengebouw Het Bolwerk in Utrecht. Hij realiseerde ook een project (Ithaka) in Almere waar bewoners een grote gemeenschappelijke tuin delen met daarin een ecologische zwemvijver. In Amsterdam ontwikkelde Oostmeijer appartementen boven metrostation De Pijp.