Zo’n 10 jaar geleden leefde Rob Sparreboom een druk bankiersbestaan. Als herstructureringsexpert voor het MKB probeerde hij continu kwakkelende bedrijven om te kneden tot succesvolle ondernemingen. Nadat Sparreboom The 4-Hour Work Week van Timothy Ferriss las, veranderde zijn levensvisie. Het boek, waarin Ferris lessen geeft in het efficiënter werken, werd Sparrebooms leidraad in zijn professionele leven.
“Op kantoor werd altijd gezegd: we moeten direct kunnen acteren voor onze bedrijven”, zegt Sparreboom, “oftewel: altijd je telefoon opnemen, want klanten hebben ons nodig. Ik bedacht me dat bedrijven echt niet zo gemakkelijk failliet gaan. Ik besloot daarom de ‘out of office’-functie standaard aan te zetten op mijn telefoon, zodat deze op voicemail kwam. Het loste 80 procent van mijn problemen op. Hierdoor kon ik mijn takenpakket heel bewust bewaken en me richten op zaken die écht relevant waren. Ik gebruikte hiervoor het 80/20-model, wat wil zeggen dat ik per dag twee van mijn tien to-do-zaken uitvoerde.”
‘Wees duidelijk’
Ben je meteen duidelijk aan de klant, dan scheelt het je vele telefoontjes
Om nog meer tijd te besparen, besloot Sparreboom er beleid van te maken te allen tijde duidelijk te zijn aan de klant. “Ik vertelde klanten die een verzoek hadden heel duidelijk wat het kader is waarbinnen we ze konden helpen, en hoe groot de beweegruimte was. Zeiden ze: daar onderhandelen we binnenkort nog wel even over, dan zei ik: nee, bij deze partij werkt dat niet zo. Ik besloot meteen duidelijk te zijn, dat scheelt weer zes keer bellen met de klant.” Ook automatiseerde Sparreboom zo veel mogelijk van zijn werk, waardoor hij tijd bespaarde. Uiteindelijk werkte hij maar zo’n 30 uur per week voor de bank.
Na een tijdje veranderde Sparreboom, zoals dat gaat, van baan. Hij kon aan de slag bij één van de Big 4-accountantskantoren. Een mooie kans, zou je zeggen, maar Sparreboom raakte er juist overspannen. “Je kreeg er niet de tijd en ruimte om je werk zo in te richten als je zelf wilde.”
4 uur per week
Sparreboom verliet het bedrijf en besloot voor het ondernemerschap te gaan. Met zijn zwager begon hij een online advieswebsite, waar hij door handig vertaalwerk en slimme automatiseringen na enige tijd zo’n 20.000 bezoekers per dag had. Het advertentiegeld begon binnen te stromen, en Sparreboom hoefde opnieuw weinig te werken.
Ik was 30 uur per week bezig met persoonlijke ontwikkeling
Zo weinig zelfs, dat hij nu daadwerkelijk maar 4 uur per week in het bedrijf stak. De rest van zijn tijd ging op aan “zelfontwikkeling”. Zijn familie stond ervan te kijken: hoe kon hij 30 uur per week aan de slag met “persoonlijke ontwikkeling”? Toen het door veranderingen in de online advertentiemarkt slechter begon te gaan met het bedrijf, verhuisde Sparreboom met zijn vrouw naar Tenerife, waar hij sindsdien aan zijn Zenerife-project werkt.
Hiermee probeert hij andere ondernemers, laten we zeggen, een zen-gevoel te geven en hen te helpen in het efficiënter, dus minder werken. Hij ontvangt er zakengasten, maar houdt ook video-calls met zijn pupillen in de work-life-balance-levensstijl. En dat vanuit het zonnige Tenerife. Sparreboom geeft toe: hij werkt tegenwoordig wel iets meer dan 4 uur per week, maar nog steeds maximaal 20 uur per week. De ondernemer deelt drie tips voor wie ook een betere work-life-balance ambieert.
1. Neem tijd voor zelfreflectie
“Boek hiervoor tijd in. Het voelt niet intuïtief, want we worden immers altijd opgedragen harder en meer te werken. Als je terug kan schakelen, je bedenkt waar je nu echt mee bezig bent, kun je meer bewuste keuzes maken. Te vaak nemen we beslissingen die ons niet naar ons uiteindelijke doel brengen.”
2. Houd altijd je visie voor ogen
Helpen al die aangeboden cursussen je wel bij het behalen van je doelen?
“Onthoud goed waar je bedrijf voor staat. Maak keuzes met in het achterhoofd de vraag: waar wil ik dat mijn bedrijf over 3 maanden staat? Als de keuze er niet mee in lijn ligt, moet je hard ‘nee’ zeggen tegen deze dingen, al lijken ze nog zo belangrijk. Op LinkedIn krijg je talloze cursussen aangeboden, maar helpen ze je verder naar je uiteindelijke doel? Door zaken uit te besteden, zelfs als je een startende ondernemer bent, kom je verder. Zoek een boekhouder voor je financiën, ook al is je omzet er nog niet helemaal. Zelf heb ik ook net mijn eerste medewerker aangenomen voor marketing en sales. Mijn omzet is er ook nog helemaal, wat het spannend maakt, maar ik kan me nu wel volledig richten op waar ik sterk in ben: ondernemers helpen.”
3. Blijf ruimte houden
“Blijf weg van wat niet belangrijk is voor je bedrijf, zoals het checken van Facebook of andere apps. Veel mensen worden geleefd. Dan stap je een meeting binnen om overvallen te worden door nieuwe taken, die niet aansluiten bij je doelen. Maak iedere ochtend een planning en bepaal waar je ‘ja’ en waar je ‘nee’ tegen zegt. Blok 2 uur in in je agenda voor een taak, doe je telefoon uit en ga aan de slag. als het af is, loop dan even een rustig rondje door de natuur, reflecteer op hoe je het vond gaan en ga daarna weer verder.”