1. ‘Concurrentiepositie Nederlandse bedrijven in gevaar’
Is dit preken voor eigen parochie? Onderzoekers van de Eramus Universiteit Rotterdam stellen vast dat Nederlandse ondernemingen te weinig investeren in R&D. Er zou al sinds 2009 een dalende trend zijn. Er wordt daardoor minder geïnnoveerd en dat is weer slecht voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van het buitenland. Er zou veel te weinig worden samengewerkt door bedrijven met onderzoeksinstellingen. Bedrijven weten de weg naar klanten en leveranciers wel te vinden, maar mijden de academische laboratoria. Ze laten daarmee kansen liggen, vindt ‘de wetenschap’.
2. Alitalia wil niet gered worden door Ryanair
Overgenomen worden door een Ierse prijsvechter. Dat is de Italianen hun eer te na. Want een nationale luchtvaarder en een discounter, dat gaat toch niet samen? Dat was de boodschap die Alitalia aan Ryanair heeft meegegeven. De Ieren willen de Italiaanse trots redden door op bepaalde vluchten passagiers aan te leveren. En het zou ook wel om tafel willen om verder te praten, misschien wel over het uitlenen van personeel. Of het wijsheid is van de Italianen om niet op het aanbod in te gaan, dat is de vraag. De luchtvaartmaatschappij verkeert al jaren in financiële problemen en wordt mede dankzij een investering van KLM Air France op de been gehouden. Wel tegen een hoge prijs: 2500 banen verdwijnen er de komende jaren.
3. Bouw grootste zonnepark in Nederland stopgezet
De saneringsdrang van de regering heeft nu een heilig huisje van de groene economie bereikt. Mede door het stopzetten van een aantrekkelijke belastingsfaciliteit kan de bouw van Nederlands grootste zonnepark in Gennep niet doorgaan. Dat voeren de initiatiefnemers van het project ten minste als reden aan. Het park van 19 megawatt met 75.000 zonnepanelen op een terrein van 28 hectare zou zijn stopgezet omdat in het nieuwe Energieakkoord alleen nog de direct omwonenden van het park van belastingvoordelen mogen gebruikmaken. Daarmee zou het park niet langer rendabel gemaakt kunnen worden, schrijft Nuzakelijk.
4. Staatsbosbeheer in de rode cijfers
Mogelijk worden binnenkort niet alleen bomen gekortwiekt bij Staatsbosbeheer. De manager van het publieke natuurschoon is namelijk zwaar in de rode cijfers gedoken, zo blijkt uit de jaarstukken. 2012 is met een verlies van 1 miljoen euro afgesloten, terwijl er een jaar eerder nog 6,5 mijoen euro winst werd gemaakt. Staatsbosbeheer blijkt de kosten wel onder controle te hebben, alleen vielen de opbrengsten zwaar tegen. Er werd veel minder hout verkocht dan verwacht. Voor meer dan de helft van de inkomsten is Staatsbosbeheer afhankelijk van de overheid. Er wordt gekeken naar nieuwe verdienmodellen. De totale omzet was 152 miljoen euro.
5. Luxesector moet het van toerisme hebben
Wie wil weten waar de meeste Louis Vuitton-tasjes en Swarosvki-oorbellen verkocht gaan worden de komende jaren hoeft alleen maar naar de plekken te zoeken waar de meeste toeristen naartoe gaan. En dan met name de Chinese toeristen. Want China is booming en de groeiende klasse van rijken geeft graag zijn geld uit in het buitenland. Voorlopig is het nog Amerika dat dankzij de toestroom van toeristen het meest zal groeien. De wereldwijde luxesector zal dit jaar met 2 procent groeien tot 299 miljard dollar. De verkoop van luxeproducten in de Verenigde Staten zal dit jaar met 4 procent stijgen, terwijl de groei in China zelf beperkt blijft tot 2,5 procent, schrijft de Belgische zakenwebsite Express op basis van een rapport.
6. Wientjes: ‘Ontslagrecht wel versoepeld’
Wordt het ontslagrecht nu echt versoepeld of niet? Het artikel in het FD gisteren, waarin enkele arbeidsrechtexperts fel stelling namen, lokt een discussie uit. Of liever gezegd een felle tegenreactie. Volgens die experts zou de door de kabinet gepresenteerde versoepeling van het ontslagrecht in werkelijkheid een versterking van de positie van de werknemer zijn. ‘Onzin’, zegt Bernard Wientjes van VNO-NCW in een reactie. ‘Advocaten zijn bang dat ze straks minder te doen hebben en daarom balen ze van het akkoord’. Volgens de voorzitter van de werkgeversorganisatie zal straks minder geprocedeerd worden en dat scheelt werkgevers ‘1 miljard aan advocaatkosten.’ Volgens de arbeidsrechtenexperts zal er juist meer geprocedeerd worden. Let wel: ook Wientjes heeft een belang. Hij is namens de werkgevers medeverantwoordelijk voor het sociaal akkoord.
7. En dan dit: paspoorten in de ramsj
Je moet iets doen om van je schuldenberg af te komen. In Zuid-Europa hebben overheden een creatieve manier gevonden. Ze verkopen paspoorten aan rijke buitenlanders in ruil voor een investering, het liefst in het zwaar afgewaardeerde vastgoed dat als een molensteen om de nek hangt. In Portugal willen ze je hebben als je vijf ton investeert. Ook in Griekenland, Spanje en Cyprus kunnen immigranten voor een dergelijke som aan verblijfspapieren komen. Met name vanuit China, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika melden zich gelukszoekers met diepe zakken. Een beetje cynisch word je van de paspoorthandel wel. Want in de zuidelijke landen leeft letterlijk een grote onderklasse van Afrikaanse immigranten, mensen die hun leven gewaagd hebben om voet aan wal te zetten in Europa. En die mogen er niet in.
Tot zover de Sprout update van 27-11. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.