Op 6 november 2008 stelde de beroemde Russische econoom prof. Igor Panarin in een interview in de Izvestia dat de waarde van de Amerikaanse dollar nergens op gebaseerd was en dat de VS spoedig opgedeeld zouden worden tussen Europa, Japan, Mexico en Canada. Dagelijks kan men via CNN, FOX, CNBC en Bloomberg beluisteren wat analisten en burgers ervan vinden. De heersende mening is dat de nationale schuld van de VS exorbitant is gegroeid en nu geheel in handen is van China en Saoedi-Arabië; dat de komende generaties de schuld nooit zullen kunnen terugbetalen en dat de dollar als wereldvaluta ten einde is.
De Dow Jones Jojo, die slechts een zeer beperkte index is van dertig Amerikaanse beursfondsen, is de directe graadmeter van het marktsentiment dat in toenemende mate gevormd wordt door dit soort kletsverhalen. Nu de feiten. De nationale schuld van de VS is ongeveer elf triljoen dollar. De overheid gebruikt geparkeerde gelden van belastinginkomsten en sociale verzekeringspremies om treasury bills te kopen. Door de neergang van de aandelenmarkt is er een ware run op t-bills ontstaan. Het Amerikaanse publiek koopt ze massaal. Dus rond de tachtig procent van de nationale schuld is een schuld aan de VS zelf!
China heeft een spaaroverschot van een triljoen dollar. China kan dat bedrag onmogelijk in eigen land uitgeven omdat er geen projecten zijn die de activa kunnen verwerken. Het zou leiden tot een zeer oververhitte Chinese economie en enorme inflatie. Dus parkeert China dat overschot in de VS tegen zeer lage rente, die meestal niet eens opweegt tegen inflatie en valutaontwaarding. Een uitstekende deal dus voor de VS. De VS hadden in 2008 een record-BNP van 14,4 triljoen dollar. Alleen het laatste kwartaal viel tegen door de financiële crisis.
Consumentenvertrouwen blijft de speelbal van mediapraatjesmakers in de VS, vooral van de kabelnieuwsnetwerken. De dagelijkse onzin die de onwetende kijker krijgt voorgeschoteld alsof het harde feiten zijn, is onvoorstelbaar. Daarnaast heb je de Giuliani’s, Panarins en Doomsday-denkers die een voordeeltje voor hun eigen carrière proberen te halen uit de situatie.
Consumenten, laat u niet voor de gek houden. Heb vertrouwen in uw eigen vermogen om een economie te produceren door hard te werken en te presteren. Alleen dat geeft waarde aan uw geld!
Jacob Gelt Dekker (60) begon zijn carrière als tandarts, maar is sinds de jaren ‘80 actief als ondernemer. Hij richtte onder meer fitnessketen Splash en One Hour Super Photo op, en bouwde Budget Rent a Car om tot succesvolle internationale onderneming. Daarnaast werkte hij als columnist, schrijver en tv-presentator, en is hij betrokken bij diverse non-profitorganisaties. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met ondernemingen op Curaçao, waaronder het vijfsterren Kura Hulanda hotel, lodge en museum.