De AEX-index eindigde met een verlies van 1,3 procent op 404,84 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak zakte daarmee na enkele positieve dagen weer terug tot het niveau van eind vorige week. De MidKap leverde 1,1 procent in tot 624,67 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren 1,5 en 1,8 procent. De FTSE-index in Londen hield de schade relatief beperkt, met een min van 0,5 procent.
Op staalconcern ArcelorMittal (plus 0,04 procent) na sloten alle AEX-fondsen in het rood. Digitaal beveiliger Gemalto en bodemonderzoeker Fugro leden daarbij met een min van 2,8 procent het grootste verlies.
Air France-KLM
In de MidKap werd Air France-KLM met een koerswinst van 2,6 procent beloond voor meevallende kwartaalcijfers. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie wist het nettoverlies in het tweede kwartaal flink terug te dringen. Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van Wessanen. De natuurvoedingsspecialist voerde de lijst met kleinere fondsen aan, met een plus van ruim 11 procent.
De Franse producent van luxegoederen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ging in Parijs bijna 7 procent onderuit na tegenvallende resultaten. Ook de Franse yoghurtmaker Danone (min 1,6 procent) zag de winst dalen. De hogere prijs voor verse melk speelt het moederbedrijf van merken als Activia, Evian, Nutrilon en Danoontje parten.
Statoil
In Oslo verloor Statoil 2,5 procent. Het grootste energieconcern van Noorwegen zag de winst in het tweede kwartaal dalen vanwege een lagere productie. Ook de omzet nam af.
In Londen maakte Royal Bank of Scotland een koerssprong van bijna 11 procent, nadat de Britse bank de halfjaarwinst bijna wist te verdubbelen.Het Finse mediaconcern Sanoma won 7 procent op de beurs in Helsinki. Het bedrijf leed in het afgelopen kwartaal verlies, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt. Analisten noemden de cijfers echter beter dan verwacht.
De euro was 1,3430 dollar waard, tegen 1,3469 dollar het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 102 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder en kostte 107,90 dollar per vat.