In de kilometervergoeding zijn alle autokosten opgenomen: afschrijving, onderhoud, brandstof, verzekering, wegenbelasting, parkeergeld, wasserette, navigatieapparatuur, etc. U kunt bovenop de kilometervergoeding dus geen extra kosten vanuit privé in rekening brengen.
Rittenadministratie
Omdat de aftrekpost samenhangt met het aantal zakelijk gereden kilometers is het van groot belang om een gedetailleerde kilometeradministratie bij te houden met daarin de gegevens van uw zakelijke kilometers: datum, ritnummer, beginstand en eindstand kilometerteller, vertrek- en eindpunt (adres) en gereden route. Deze rittenadministratie is de noodzakelijke bewijslast om in aanmerking te komen voor de aftrek.
Omzetbelasting
Net als voor de inkomstenbelasting kunt u er ook voor de omzetbelasting voor kiezen om de auto ofwel als ondernemingsvermogen, ofwel als privé-vermogen te bestempelen. Die keuze heeft gevolgen voor de omvang van de teruggave van omzetbelasting die op de autokosten drukt.
De keuze voor de omzetbelasting hoeft niet dezelfde te zijn als die voor de inkomstenbelasting. Een goed denkbare mogelijkheid is dat u voor de inkomstenbelasting de auto tot het privé-vermogen rekent. Daardoor kunt u de beroepsmatige autokosten tegen een bedrag van €0,19 per kilometer ten laste van de winst brengen.
Tegelijkertijd merkt u voor de omzetbelasting de auto aan als ondernemingsvermogen. Daardoor mag u de omzetbelasting bij aankoop terugvragen evenals de omzetbelasting die drukt op de kosten van het zakelijk gebruik. Er moet dan wel rekening worden gehouden met het privé-gebruik, daarvoor geldt immers geen teruggave van omzetbelasting.