EY organiseert jaarlijks wereldwijd de Entrepreneur of the Year awards. Woensdagavond in Theater Amsterdam werd die titel toegekend aan Atilay Uslu, oprichter van reisimperium Corendon. De jury prijst hem omdat hij het vermogen heeft om oplossingen te zien waar anderen problemen ervaren. ‘Karakter, visie, durf en toewijding,’ aldus voorzitter Jan Kees de Jager, ‘dat zijn de eigenschappen waarmee hij uiteindelijk boven de andere kandidaten uitrees.’
Corendon verkocht
Uslu heeft afgelopen zomer de touroperator-activiteiten van Corendon verkocht om zich te kunnen toeleggen op zijn eigen hotels. ‘Hij heeft in 20 jaar een heel groot reisbedrijf opgebouwd, maar ziet toch waar de toekomst ligt en weet zijn activiteiten in die richting om te buigen’, aldus De Jager, die binnenkort overigens afzwaait bij KPN en vastbesloten is om zelf het ondernemen ook weer op te pakken.
Uslu liet na een uitgebreide voorselectie en de juryronde Jeroen van Glabbeek (van beurskandidaat en sms- en payment provider CM.com), Siert Wijnia (oprichter van 3D printerfabrikant Ultimaker, wereldmarktleider in desktopprinters) en John Celie (groot in bloemen en planten met Groenland) achter zich.
Emerging Entrepreneur
Naast de award voor succesvolle ondernemers, die dit jaar allemaal een jaar of 20 ervaring hadden met hun bedrijf, was er ook een award in de categorie ‘Emerging’: opkomende ondernemers die de eerste miljoenen omzetten maar vooral een gouden toekomst voor zich hebben. Hier ging Paul Eggink met Temper, platform voor flexkrachten in horeca, retail en sinds kort ook logistiek, met de lauweren naar huis. ‘Vastberaden, vol van ambitie en een snelle groeier’, zo karakteriseerde juryvoorzitter De Jager Eggink als ondernemer. De Sprout Challenger pakte vorig jaar bij de Loeys ook al de Talent Award en was Sprout Challenger. Dat laatste geldt overigens voor alle finalisten die hij versloeg: Femke Furnée (FEST Amsterdam), Teun Kraaij (Buybay) en Daan van Renselaar (Stella Fietsen).
Beïnvloeding politiek
Temper groeit razendsnel met zijn platform voor flexkrachten, die door zijn klanten in de horeca en retail als freelancers worden ingezet. Inmiddels is Temper zelf 130 man sterk, en is voor 2,5 miljoen uur aan werk via het platform geregeld. ‘Een interessante markt, maar ook een moeilijke markt die sterk gereguleerd is. Het is knap hoe Paul meewerkt aan de verandering van regels waar de markt om vraagt via de beïnvloeding van onder meer de politiek.’ Waar platforms als Deliveroo hoogoplopende ruzie hebben met de vakbonden, houdt Temper de verstandhouding met bijvoorbeeld de FNV heel goed. Ook bij minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees is Eggink bij wijze van spreken kind aan huis.
Familiy award
De prijs voor familiebedrijven, voluit de EY Family Business Legacy Award, ging dit jaar naar de familie Van der Leegt van VDL Groep. De oeuvreprijs die familiebedrijven beloont en erkent leverde een mooi podiumplaatje op: vader Wim, sinds 2016 commissaris bij het bedrijf dat hij naar een miljardenomzet en 17.000 medewerkers heeft getild, met zonen Wim en Pieter en dochter Jennifer. Het drietal vormt de helft van de directie van het concern, kan professioneel goed met elkaar overweg en bekende zelfs de vakanties met elkaar door te brengen. Wim senior werd vanzelfsprekend uitgebreid geprezen om zijn inzicht in cijfers en gevoel voor samenwerking. Hij blijkt ook verrassend goed in ‘loslaten’: hij vult zijn commissarisrol echt in als toezichthouder, en vertrekt na zijn dagelijkse rondgang van een uurtje keurig weer naar ‘moeder’.
World Entrepreneur
Corendon-oprichter Uslu maakt kans om de EY World Entrepreneur Of The Year te worden. Daarvoor zal hij zich volgend jaar juni moeten melden voor de internationale verkiezing in Monaco, om het daar op te nemen tegen succesvolle ondernemers uit zestig verschillende landen. Volgens Erik de Heer, die voor EY de organisatie van de Emerging Entrepreneur Of The Year op zich neemt, wordt dat een hele klus. ‘Maar het is een feest waar ook veel alumni van de ondernemersawards naartoe gaan. Het doel van de awards is ondernemerschap te vieren, maar ook om aan een netwerk te bouwen met ondernemers die elkaar op allerllei vlakken kunnen helpen. Reken maar dat hier vanavond weer volop tips en contactgegevens worden uitgewisseld.’