Elon Musk, Peter Thiel, Reid Hoffman en vele anderen: een handvol grote namen in Silicon Valley is als ondernemer en investeerder goed voor massa’s startups die miljarden en miljarden waard zijn. Wat ze delen: een verleden bij PayPal, het betaalbedrijf dat in de beginjaren van internet de e-commerce versoepelde. Vandaar dat hun clubje ooit de legendarische naam PayPal Mafia kreeg opgeplakt.
Adyen-maffia
Zie het als een geuzennaam. Allerminst bedoeld om de miljardairs en hun collega’s te beschuldigen van illegale praktijken. Sterker nog: de Adyenners die na hun verband bij de betaalgigant de wijde wereld introkken, hebben zelf een appgroep die ze Adyen Maffia noemen.
En het is ook bijna een vruchtbare natuurwet: grote succesvolle techbedrijven jagen niet alleen zelf innovatie en disruptie aan, dat doen ook de startups die hun oprichters en ex-medewerkers oprichten. In Nederland was eerder BinckBank goed voor zo’n pool aan startuptalent. Recenter prijkt de naam van Adyen steeds vaker op het cv van startupondernemers. We stellen je graag even voor aan de Nederlandse ex-Adyenners die van zich laten horen.
• Firsty
In januari 2024 kwamen ze uit stealth mode met Firsty, Vince Vissers en de Vlaming Gauthier Thierens. Bij Adyen waren de techneuten verantwoordelijk voor de kastjes waarmee de betaalgigant ook toonbanktransacties regelt, nu willen ze zorgen voor een revolutie in de mobiele telecom: een app die de reiziger wereldwijd een dataverbinding geeft, zonder gedoe met simmetjes of bundels. Ex-KPN-bestuurders steken met andere angels 1,1 miljoen euro in hun startup.
De app werkt al in de VS, de EU, Turkije en Zwitserland en in het eerste kwartaal van 2024 wil Firsty wereldwijde dekking bieden met snelle data. ‘We zijn ook bezig met partijen die ons direct kunnen koppelen aan reizigers, zoals bijvoorbeeld luchthavens en partijen in de reisbranche. Zo worden we tijdens het boeken onder de aandacht gebracht.’
Lees ook: Firsty belooft reizigers snelle mobiele data zonder gedoe met simmetjes of bundels
• Tebi
Dichter bij zijn leest blijft Adyen-oprichter (en technisch brein) Arnout Schuijff: hij lanceerde met Tebi voor de derde keer een startup rond betalen. Hij wil Tebi uitbouwen tot een alles-in-één-platform voor met name horeca- en retailondernemers met een kassa, het slimmer managen van betalingen, voorraad, QR-bestellingen en meer.
Schuijff verliet eind 2020 tamelijk onverwacht zijn cto-plek bij Adyen om samen met oud-collega Rob Vonk Tebi van de grond te krijgen, na betaalproviders Bibit en Adyen zijn derde pet project. Wat begon als software die Schuijff zelf in elkaar klopte om een bevriende restauranthouder van de bekende schoenendoos met bonnetjes af te helpen, is nu een scaleup met een kantoor in hartje Amsterdam, waar een stuk of twintig medewerkers de software voor horeca-ondernemers, winkeliers en massagesalons verder ontwikkelen.
Lees ook: Dit is Tebi, de nieuwe startup van Adyen-oprichter Arnout Schuijff
• Solvimon
Ex-Adyenmanagers Kim Verkooij en Etienne Gerts gaan ook hard met Solvimon, hun b2b-facturatieplatform dat het makkelijk maakt voor ondernemers om hun rekeningen zó in te delen dat hun klanten naar rato van gebruik kunnen betalen. Amper een jaar na de lancering scoorde Solvimon in november 2023 al 9 miljoen euro bij Northzone en een paar business angels.
Solvimon heeft ook al zijn eerste klanten binnengehaald, waaronder bedrijfsdataleverancier Company.info. Met het verse kapitaal wordt onder meer het huidige team van achttien man uitgebreid. De software kan interessant zijn voor SaaS-aanbieders of betaaldienstverleners, en dat laatste is niet zo verbazend. Verkooij en Gerts ontwikkelden bij Adyen een interne factureringstool, afgestemd op de behoeften van hun bedrijf. Solvimon is de vertaling daarvan naar de buitenwereld.
• Payaut
Ernst van Niekerk bleef ook in de paymentwereld nadat hij Adyen verliet. Met Payaut biedt hij sinds 2019 een betaaldienst voor online platforms en marktplaatsen. Die moeten bedragen die erop rondgaan vaak splitsen in de opbrengst voor een verkoper en de commissie voor het platform en moeten ook een scala aan afrekenmethoden ondersteunen.
Regelt Payaut voor ze. Van Niekerk haalde in 2022 nog 8 miljoen euro op bij onder meer Google, dat via zijn fonds Gradient Ventures inzet op de voormalige Adyen-oudgediende. Daarmee trekt Van Niekerk Europa in, terwijl hij zijn platform ook geschikt maakt voor andere valuta dan de euro. Over twee jaar wil hij Payaut dan ook hebben uitgerold over de rest van de wereld: de VS, Azië, Afrika én Zuid-Amerika, vertelde hij toen MT/Sprout zijn bedrijf als Challenger nomineerde.
• Silverflow
Voormalig Adyen-coo Robert Kraal richtte in 2019 samen met ex-Adyen-collega Anne Willem de Vries en Paul Buying (die een exit maakte met Livewords) Silverflow op. Dat is een clouddienst waarmee betaaldiensten, banken en grote webwinkels (met meer dan 500 miljoen euro aan transacties) op een plek meerdere (credit)card-netwerken kunnen beheren.
De systemen die de doelgroep van Silverflow hiervoor gebruikt zijn soms al decennia oud, waardoor er veel tijd en geld te winnen valt met een upgrade naar de cloud. Silverflow haalde in november 2023 nog 15 miljoen euro op bij grote investeerders uit de betaalwereld en strikte Deutsche Bank als een van de eerste klanten.
• Katanox
Iets minder bekend is Katanox, de fintech-startup die Adyenner Paul Beukers in 2019 opzette met Mendel Senf, Georgios Georgiadis en Imre Vogelezang. Ze koppelen vanuit Amsterdam met hun marktplaats uitbaters van hotels en andere accommodaties rechtstreeks aan de travelmanagement-bedrijven die de zakelijke markt bedienen.
In het voorjaar van 2022 haalde Katanox 5,7 miljoen dollar op voor zijn missie: de tussenhandel uit de wereld van het zakenreizen te snijden, zodat zowel de reiziger als de hotelondernemer meer waar voor hun geld krijgen. Behalve de boekingen verzorgt Katanox ook de betalingen, met onder meer embedded finance trucs als een buy now, pay later-dienst.
• Sparqle
Maurice Stam (m), tot 2023 VP Technical Business Development bij Adyen, is samen met Tim van Alphen (l) en Ruurd Tjeerdema (r) een startup begonnen in de logistiek. Sparqle wil de befaamde last-mile delivery efficiënter maken met betere routes en slimmere tracking en tracing.
De startup opereert al in 20 Nederlandse steden, waar het pakketten laat afhalen en bezorgen bij winkels en hubs. De belofte: 40 procent lagere kosten bij 100 procent duurzaamheid, dankzij de elektrische bakfietsen van het ‘rider-centric’ bedrijf. Alumnifonds Graduate Entrepreneur stak in oktober geld in de bezorger.
• Volt
Steffen Vollert (links op de foto) is medeoprichter en coo van Volt, een fintechstartup die een wereldwijd platform voor realtime payments bouwt. Strikt genomen is Volt Brits, maar het heeft ook vestigingen in Amsterdam en Polen. Vollert studeerde ooit af als stagiair bij Adyen, verliet het bedrijf vier jaar later als vice president global expansion en richtte samen met Jordan Lawrence en Tom Greenwood Volt op.
De drie zijn op weg om de dominantie van de bedrijven achter Mastercard en Visa te disrupten. Waar die hun klant afschepen met een afwikkeltermijn van 28 dagen, doet Volt dat in 2 seconden. Oud-collega Robert Kraal (zelf ook druk met Silverflow) is chairman of the board bij Volt, dat vorig jaar in de VS begon en daar al meer dan 140 banken als klant heeft. Afgelopen zomer scoorde het bedrijf van Vollert nog 60 miljoen dollar in een series B-ronde.
• Gymly
Joël van Bodegraven startte in 2022 met Gymly, software waarmee sportscholen hun administratie, reserveringen en facturatie kunnen beheren. Klanten krijgen een app waarin ze alles kunnen regelen. Van Bodegraven was eerder bij Adyen drie jaar lang product designer en vanzelfsprekend draait ook Gymly deels om betalingen en kan het als kassa dienstdoen.
Jan Willem Van Der Kuip is aan boord als co-founder en dat treft: zijn sportschoolketen Vondelgym is de perfecte plek om als launching customer de next-gen gym software te ontwikkelen. Vier maanden geleden werd de app gelanceerd en de eerste externe klanten zijn al aan boord.
• Rootline (voorheen June Technologies)
De laatste fall-out van Adyen is meteen ook de meest geheimzinnige en spannende. June Technologies verkeerde lang in stealth mode, staat onder meer op het LinkedIn-profiel van medeoprichter Rutger de Waard. Hij werkte acht jaar als senior vice-president of sales bij Adyen. Een andere Adyen-naam die opduikt rond zijn startup is die van voormalige tech lead Felix Koeslag. In december is June omgedoopt tot Rootline.
Een veel bekendere co-founder (of investeerder) is John Caspers. Inderdaad, net als de broertjes Schuijff en Pieter van der Does medeoprichter van Adyen. Rootline lijkt op de mkb-markt rechtstreeks de concurrentie aan te willen gaan met Adyen en Mollie. Een registratie als betaalinstelling is al geregeld en de eerste salespersoon staat ook al op LinkedIn.
Adyen-watchers speculeren dat de oorspronkelijke naam, June, stond voor de maand waarin Adyen ooit naar de beurs ging – en zijn oprichters en medewerkers van het eerste uur tot steenrijke investeerders en ondernemers maakte.
Lees ook: Deze 11 angel-investeerders maken van Nederlandse startups wereldspelers