Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Aantal streekbrouwers verdrievoudigd

Het aantal lokale bierbrouwers neemt flink toe. In elf jaar tijd is hun aantal verdrievoudigd.

Dat blijkt uit cijfers van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), waar persbureau ANP over bericht. Telde het Nederlandse brouwersgilde in 2003 nog maar 64 brouwerijen, dit jaar is dat aantal opgelopen tot 220. Daarvan werden er 60 pas het afgelopen jaar opgericht.

Aspirant-brouwers hoeven zich door die toegenomen bedrijvigheid niet te laten afschrikken, zegt KBC-voorzitter Constant Keinemans, zelf mede-eigenaar van brouwerij Graaf van Heumem. ’Er is zeker nog markt’. 

Onder de ’microbrouwers’ zitten tot de verbeelding sprekende namen als De Kromme Jat (Groningen), de Muifelbrouwerij  (Berghem), Maximus (Utrecht) en Brouwerij De Snaterende Arend (Amsterdam). 

Zij profiteren van het beeld dat bier net zo’n exclusieve ’beleving’ kan zijn als wijn, en niet alleen is weggelegd voor verstokte bierbuiken. Daarnaast willen meer mensen bewuster eten en drinken en willen ze van grondstof tot eindproduct weten waar het product vandaan komt.

Aanvulling

De speciaalbieren hebben geen last van de dominantie van landelijke biermerken in de horeca, zegt Keinemans desgevraagd. Ze vormen als lokaal product immers geen directe concurrentie voor grote merken als Heineken en Grolsch, en zijn volgens Keinemas vooral een aanvulling op het assortiment.

Niet alle kleine biermakers blijven klein. Zo verkoopt brouwerij De Molen uit Bodegraven zijn gerstenat al langere tijd over de hele wereld en gooit daarbij hoge ogen in internationale biercompetities. 

Groei

‘Veel hobbybrouwers zijn thuis begonnen. Als het bier in de smaak valt, wordt er vaak verder gekeken en starten zij een kleine brouwerij’, zei Keinemans. Die brouwers beginnen vaak met een of twee mensen. Als het dan positief uitpakt, zoals bij de Jopen brouwerij uit Haarlem of brouwerij ‘t IJ uit Amsterdam, dan kan het personeelsbestand snel groeien.

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Desondanks kan juist het streekgebonden aspect het extra leuk het bier extra aantrekkelijk maken, zegt een woordvoerder van Pint, een vereniging van bierliefhebbers. ‘Dan kun je de bieren alleen maar krijgen bij de lokale slijterij en in twee of drie kroegen. Dat maakt het speciaalbier extra speciaal.’

’Hoe groter de globalisering, hoe groter de tegenbeweging’, zei Marcel Snater, mede-eigenaar van Maximus, eerder.