Nu remote werken de norm is geworden, zal Spotify op menig thuiskantoor overuren draaien. Dat muziek luisteren tijdens het werk goed kan zijn voor je productiviteit is in ieder geval al door verscheidene studies aangetoond. Zo werkt uptempo muziek goed als achtergrondgeluid bij het uitvoeren van repititieve taken en werken rustige of zelfs monotone klanten uitstekend als muzikale fruitmand bij het denkwerk.
Maar welke muziek moet je nu draaien om productiever te worden? Hoeveel je ook van muziek zult houden, de beste ‘werkmuziek’ zal altijd de ondankbare eigenschap hebben ‘achtergrondmuziek’ te zijn. Al kan de muziek nog zo goed zijn, het behoort te fungeren als muzikaal behang. Zodra je je immers primair op de muziek richt, delft je werk het onderspit. Keiharde metal of muziek met Nederlandstalige teksten is dan ook niet aan te raden.
Het is echter ook weer zoiets om de hele dag naar middelmatige opvulklanken te luisteren, zoals white noise of natuurgeluiden. Tuurlijk, je Calm-app zal je niet afleiden van je werk, maar muziek is het natuurlijk armoedig. Dat je de kabbelende beekjes al werkende kunt verruilen voor gitaren en beats, daar geloven wij bij Sprout wel in. We delen tien Spotify-playlists met je vol werkmuziek die goed klinkt maar niet afleidt.
1. Jazz classics
Geschikt voor: cognitief werk
Jazz is een bij uitstek rustig genre, perfect om bij te werken. Het beheerste getik op de bekkens, de lage basnoten en het gepiel op gitaar werkt ideaal als achtergrondmuziek voor thuiswerkers. In de playlist Jazz classics van Spotify komen ze allemaal voorbij: van Herbie Hancock tot Miles Davis en John Coltrane. Mocht de blazersectie te veel de overhand krijgen, dan kan dit soms afleiden. In dat geval resteert de skip-knop (sorry, jazzgoden).
2. Piano Jazz
Geschikt voor: cognitief werk
Leidt de Jazz classics-playlist toch nog te veel af, dan kun je de playlist Piano jazz eens uitproberen. Hier staan enkel sterk op piano leunende jazznummers van de groter der aarde in. De piano is wat ons betreft een van de meest rustgevende instrumenten in de jazzmuziek. Relaxt zijn de typische jazzakkoorden, waarbij de toetsenist vaak vier vingers gebruikt en die soms tegen het dissonante aanscheuren.
3. Bossa nova
Geschikt voor: cognitief werk
Ademt jazz de sfeer van New York in de herfst, bossa nova brengt je gevoelsmatig naar Brazilië in de zomer. Dit ultiem relaxte genre ontstond vanuit de jazz, maar heeft een veel exotischer profiel. In de Bossa nova-playlist op Spotify vind je menig bossa nova-klassieker, met grondlegger João Gilberto als terechte vaandeldrager van deze playlist. Voordeel is bovendien dat bossa nova veelal in het Portugees wordt gezongen, waardoor de teksten je vermoedelijk niet zullen afleiden. Ideaal dus als achtergrondmuziek voor het betere hersenkraakwerk.
4. Fado
Geschikt voor: cognitief werk
Als we dan toch bezig zijn met Portugeestalige muziek, mag ook een playlist vol fadoklanken niet ontbreken. Wie ooit in Lissabon is geweest, zal de kroegjes met spontane fado-optredens nog wel herinneren. De toch vrij rustgevende volksmuziek van Portugal is voor Nederlandse begrippen nog steeds bijzonder zomers. Aangezien we ook hier weer met Portugeestalige teksten te maken hebben, zul je hier niet door worden afgeleid. Prima geschikt dus als soundtrack voor het zware denkwerk.
5. Zouk
Geschikt voor: repetitief en cognitief werk
Een geinig Caribisch genre dat ik ooit in Paramaribo ontdekte is zouk. Het opvallende aan deze zonnige muziek is dat de beatopbouw in vrijwel ieder nummer identiek is. Tak-tada-tak, tak-tada-tak, gaat het. Deze constante factor in het ritme voorkomt dat de muziek tijdens werktijd te veel afleidt. Het is uptempo, waardoor het ook geschikt is als achtergrondmuziek voor repetitief werk (bijvoorbeeld: een vrachtlading aan social media-posts inplannen). Raak je daarentegen érg snel afgeleid, dan kun je het tijdens werktijd beter houden bij zoiets als bossa nova of jazz.
Zouk wordt veelal in het Frans gezongen. Tenzij je goed Frans kunt verstaan, vormt deze taal dus geen onnodige afleiding. Tot slot: de grondleggers van het zoukgenre, Kassav’, staan in onderstaande playlist maar eenmaal vermeld. Mocht je dit genre gaaf vinden als werkmuziek, dan is de verdere discografie van Kassav’ ook aan te raden.
6. Classical essentials
Geschikt voor: cognitief werk
De moeder aller rustgevende genres is natuurlijk klassieke muziek. In de Spotify-playlist Classical essentials vind je, laten we zeggen, de klassiekers der klassieke muziek: Für Elise, Rhapsody in Blue, dat werk. Weinig gekkigheid dus bij deze playlist, maar als achtergrondmuziek tijdens je werk is dat waarschijnlijk ook waar je naar op zoek bent.
7. Deep house
Geschikt voor: repetitief en cognitief werk
De dansvloeren zijn vanwege het coronavirus gesloten, dus wie elektronische muziek wil luisteren zal dat dit jaar thuis moeten doen. Nu is elektronische muziek lang niet altijd ideaal als achtergrondmuziek, maar de playlist Electronic chill & deep house doet wat het belooft: ‘chill’ zijn. Verwacht dus geen drum-‘n-bass of house, maar fijne geluidscollages van onder meer Bonobo, Frits Kalkbrenner en DJ Koze.
8. Modern psychedelia
Geschikt voor: repetitief en cognitief werk
De playlist Modern psychedelia biedt een online podium aan indiebands van nu die zich hebben laten inspireren door psychedelische muziek uit de jaren ‘60 en ‘80. De licht-psychedelische klanken (uitgerekte akkoorden, veel galm) kunnen ervoor zorgen dat je als luisteraar in een (lelijk woord, sorry) flow komt. Denk bij deze playlist aan bekende groepen zoals Foxygen, Spiritualized en Temples.
9. Ambient chill
Geschikt voor: cognitief werk
Van alle in dit artikel besproken playlists komt Ambient chill toch wel het meest in de buurt van de vogelgeluiden en nagebootste regenbuien. Deze playlist chill biedt een pot pourri van artiesten die het kennelijk allen nodig vinden natuurtaferelen op hun platenhoesjes te vertonen. Klanktechnisch vertaalt dit zich in lange muzikale werken vol uitgestrekte piano- en synthesizerakkoorden. Erg creatief is het allemaal niet, maar ideaal voor wie snel afgeleid raakt van andere muziek.
10. This is Kino
Geschikt voor: repetitief en cognitief werk
Een persoonlijke favoriet van uw redacteur: This is Kino, een playlist met het werk van de Russische jaren ‘80-rockband Kino. Aangezien alle nummers in het Russisch gezongen worden, is de kans klein dat je afgeleid zult worden door de teksten. Sommige nummers zijn iets harder, maar de meeste nummers van Kino zijn de rust zelve. Kino was de bekendste Russische rockband, die groot werd ten tijde van de glasnostpolitiek van Michail Gorbatsjov. Geinig weetje: hun nummer Перемен/Peremen! (’ik wil verandering’) werd dit jaar tijdens de protesten in Wit-Rusland tegen Loekasjenko door demonstranten gezongen. Het nummer is er – geen grap – verboden.