De juiste balans tussen werk en privé is van groot belang. Zonder kun je geen gezond oordeel vellen in je werk en wordt het moeilijk een goed lange termijn perspectief te hebben.
Dat zegt MT-columnist Richard Branson.
Het starten van een bedrijf kost zoveel tijd en energie dat de problemen die je krijgt – wanneer je verantwoordelijkheid aan anderen wilt overdragen zodat je tijd kunt vrijmaken voor je gezin – onoverkomelijk lijken. En die problemen blijven steeds weer terugkomen en iedere ondernemer over de hele wereld heeft er steeds mee te maken.
Dingen loslaten, verantwoordelijkheid overdragen, delegeren. Vragen rond deze problematiek worden vaak aan me gesteld en doen me denken aan de vroege jaren van Virgin en aan ons gevecht om een plaats te veroveren in de muziekwereld en in de luchtvaartbusiness, en onze bedrijven aansluitend ook nog te consolideren en uit te breiden terwijl we overal om ons heen een enorme concurrentie voelden. Het was een taak die alles, maar dan ook alles van je vergde. Ik moest er continu op letten dat ik zelf dingen los kon laten en mijn managers de ruimte gaf om te groeien, maar ook dat ik de juiste balans vond tussen mijn gezin en mijn werk. Gelukkig heeft mijn kracht alttijd al gelegen in het herkennen van goede ideeën, het aantrekken van de juiste mensen en het vasthouden van de visie en de doelstellingen die we ons gesteld hadden met ons nieuwe bedrijf.
Weg uit de herrie van dagelijks zakendoen
Maar één belangrijke stap die ik heb genomen herinner ik me nog wel heel goed. Dat was toen we naast onze muziekwinkels ook met Virgin Records gingen starten: ik ben weggegaan uit het kantoor en ben ergens anders op een andere plek gaan werken. Dit was helemaal geen geweldig hoofdkantoor met een grandioze uitstraling, maar gewoon een woonboot op een van de kanalen in de grachten van Londen. En hoewel het er wat benauwd en krap was, en soms zelfs wat mistroostig, ervoer ik het als een bevrijding om weg te zijn van de herrie van het dagelijkse zakendoen.
Hierdoor kreeg ik niet alleen tijd om nieuwe avonturen te bedenken en te plannen en nieuwe zaken te beginnen, maar het zorgde er ook voor dat de managers die op kantoor waren achtergebleven hun “eigen” beslissingen konden nemen. En uiteindelijk bleken mijn inspanningen om de dagelijkse gang van zaken bij de Virgin Group los te laten en aan anderen over te laten de sleutel tot het blijvende succes van veel van onze bedrijven: we zouden nooit in staat geweest zijn zoveel verschillende sectoren en zoveel markten aan te pakken als ik op het gebied van management, organisatie en ontwikkeling de teugels strak in eigen hand gehouden had.
Overdragen van bevoegdheden is basisvoorwaarde
Maar je kunt natuurlijk niet zomaar verantwoordelijkheid aan anderen overdragen – je moet de juiste mensen vinden en die ook bevoegdheden geven. Ons succes hierbij is deels te danken aan het feit dat wij een managementstructuur hadden opgezet waarin dat overdragen en dat doorgeven van bevoegdheden al vanaf het begin was ingebouwd, we kenden vanaf het allereerste begin een cultuur van het opkomen voor je idee, van het mondig zijn en eigen beslissingen nemen.
Aangezien onze ceo’s leiding geven aan hun bedrijven als eigenaar-manager, zijn onze medewerkers echt trots op hun bedrijven en voelen zij zich daar ook verantwoordelijk voor en kunnen onze managers ook anderen aannemen die de juiste vaardigheden en instelling hebben en die in dat specifieke Virgin-team passen. Ik spreek onze ceo’s regelmatig, ga in al onze bedrijven over de hele wereld op bezoek en stop veel tijd in de promotie van onze bedrijven, maar ik laat het managen over aan onze managers.
Het is interessant te zien dat veel van onze succesvolle ceo’s afkomstig zijn van grote, logge en bureaucratische organisaties, maar dat zij uiteindelijk in onze veel levendigere en veel dynamischere bedrijven zijn gaan bloeien: David Cush van Virgin America kwam van American Airlines; Neil Berkett van Virgin Media werkte voorheen bij Lloyds Bank; Tom Alexander, de oprichter van Virgin Mobile, was eerder werkzaam bij British Telecom. In al die sectoren hebben zij het Virgin-merk gebruikt om hun eigen specifieke bedrijfscultuur met hun eigen doelstellingen vorm te geven.
Bewaar het juiste perspectief
De uitdaging om tijd vrij te maken voor je gezin is net zo lastig en hangt nauw samen met de noodzaak los te laten. Voor velen die net begonnen zijn in de zakenwereld is het probleem om alleen al gewoon te overleven zo groot dat het vinden van de juiste balans tussen gezin en werk onmogelijk lijkt. Maar tijd die je buiten je kantoor of bedrijf besteedt, is erg belangrijk voor het bewaren van het juiste perspectief waarin je de uitdagingen moet zien die je aangaat, en dus belangrijk voor de toekomst van je bedrijf.
Ik maak gebruik van twee manieren om die balans te bereiken, maar misschien werken die voor veel anderen helemaal niet. Vanaf het moment dat ik naar mijn woonboot ging, heb ik altijd geprobeerd vanuit thuis te werken, zodat ik veel bij mijn gezin kon blijven. Maar toen ons gezin te groot werd voor de boot, zijn we naar een huis in Holland Park in London verhuisd, en nu wonen we op Necker Island, het mooiste plekje van de Britse Maagdeneilanden.
Eigen mogelijkheden
De tweede manier was altijd mijn gezin meenemen als ik voor mijn bedrijf op reis ging, met name toen de kinderen nog jong waren. Daardoor was ik niet al te veel tijd alleen en ik zag mijn kinderen vaak als ze tijdens vergaderingen ergens in vergaderruimtes rondliepen – een welkome afleiding van de zorgen in de zakenwereld. Je staat er verbaasd van hoe in de meest lastige situaties de vrolijke lach of een grappige vraag van een kind de spanning weg kunnen nemen.
Veel ondernemers hebben de keuze niet leiding te geven aan hun bedrijf vanuit thuis en kunnen hun gezin niet meenemen op lange zakenreizen. Maar manieren vinden die in je eigen situatie passend zijn is van essentieel belang wil je een gezond oordeel kunnen blijven vellen en het juiste lange termijn perspectief behouden. In mijn geval kan ik zeggen dat de tijd die ik vrij genomen heb en besteed heb aan mijn leven en aan mijn gezin mij geholpen heeft Virgin op te bouwen.
Zo, waar heb ik mijn kiteboard neergelegd?
Vertaling: Peter van Nunen
Uw vraag voor Richard Branson
Richard Branson is de oprichter van Virgin Group. De Brit is vooral bekend vanweg zijn onconventionele optredens en hippie-achtige uiterlijk. Alles over succesvolle business door het enfant terrible van het zakenleven leest u in zijn columns op deze website.
Heeft u ook een vraag voor Richard Branson? Stuur ‘m naar [email protected], hij beantwoordt in zijn columns regelmatig vragen van lezers. Vermeld in de mail uw naam, land, e-mailadres en dat u zijn column in MT leest.
>> Recentst verschenen boeken van Richard Branson:
|
|