Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Farmless

farmless startup van het jaar

Met Farmless brouwt Adnan Oner lekkere alternatieve eiwitten zonder gebruik te maken van landbouwgrond

Wat: Plantaardige voedingseiwitten
Wie: Adnan Oner (35)
Funding: 6 miljoen euro
Sinds: 2022
Werknemers: 6
Website: farmless.com

Er zijn meer startups en scaleups die zich storten op fermentatie om op basis van suiker of andere landbouw- of restproducten eiwitten te maken. Die alternatieve eiwitten zijn hard nodig om dierlijke producten te vervangen. Farmless doet het net anders.

Onafhankelijk van landbouwgrond

Dat zit hem in de grondstof waarop oprichter Adnan Oner zijn micro-organismen hun werk laat doen: met schone elektriciteit, CO2, waterstof en stikstof produceert Farmless een simpel soort alcohol waarop de bacteriën goed gedijen. ‘We hebben een manier gevonden om gezonde en lekkere eiwitten te maken, onafhankelijk van landbouwgrond’, vat hij samen.

‘Er zijn wereldwijd misschien vier of vijf andere bedrijven die voedsel produceren onafhankelijk van landbouwgrond’, zei Oner eerder tegen MT/Sprout. ‘Wij zijn de enige die dat doet op een vloeibare basis. Ik ben natuurkundige: ik beschouw alles als opgeslagen energie. Een plant zet via fotosynthese hooguit 2 procent van de zonne-energie om in grondstof. Wij doen dat energetisch veel efficiënter.’

De eiwitten verkoopt de fermentatiespecialist straks aan voedselbedrijven. ‘Denk bijvoorbeeld aan het maken van een nieuwe generatie mayonaise zonder kippenei.’ Maar zo ver is het nog niet, de eiwitten van Oner hebben het lab nog niet verlaten. ‘We fermenteren nu al kleine hoeveelheden eiwit en hebben al verschillende producten gemaakt met ons eiwit.’

Eerste brouwerij in Amsterdam

Eind december haalde haalde Farmless nog 4,8 miljoen euro op bij onder meer de Duitse impactfondsen World Fund en Vorwerk Ventures. ‘Mede dankzij dat kapitaal bouwen we dit jaar een eerste pilotbrouwerij in Amsterdam en starten we het toelatingsproces bij de voedingsautoriteiten.’

Bij die fabriek komt ook een keuken, waar de eiwitten tot bruikbare ingrediënten worden doorontwikkeld. Oner wil daar ook partners uit de voedingsindustrie bij betrekken, en ziet voor zowel zuivel- als vleesvervangers mogelijkheden.

‘Na de pilotbrouwerij in Amsterdam richten we ons op de volgende stap: de eerste ‘first of a kind’ brouwerij waar we op commerciële schaal zullen gaan produceren.’

Het ultieme doel van Oner is dat hij eiwitten produceert die gezonder, lekkerder en goedkoper zijn dan de huidige dierlijke eiwitten. ‘Als dat lukt, is er wereldwijd veel minder landbouwgrond nodig, waardoor bossen en natuur weer kunnen terugkeren.’

Mijn stem gaat naar deze startup:

(vink aan, e-mail vereist)

De Startup van het Jaar wordt ieder jaar samengesteld door MT/Sprout. Met je stem geef je ook toestemming dat we je in de toekomst de dagelijkse nieuwsbrief Startups & Scaleups van MT/Sprout mogen sturen. Hiervoor kun je je eenvoudig weer uitschrijven via de afmeldlink.