1. Meer dan 10.000 Nederlandse bedrijven groeien razendsnel
Nederlandse bedrijven breken records de laatste jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was er in 2018 een recordaantal “snelgroeiende bedrijven”, oftewel bedrijven waarbij het aantal werknemers 3 jaar achter elkaar met 10 procent groeit. In 2018 waren er 10.200 van zulke bedrijven. Daarmee werd het record van het jaar ervoor gebroken: in 2017 waren het er 8500. Het blijkt een trend: sinds 2014 steeg het aantal snelgroeiende bedrijven elk jaar, met in totaal 85 procent tussen 2014 en 2018.
Lees ook: Recordaantal Nederlandse bedrijven groeit sneller dan het licht
2. Uber regelt aftrekpost van miljarden via Nederlandse onderneming
Uber haalde intellectueel eigendom uit een brievenbusfirma in Bermuda en bracht het bij een dochteronderneming in Nederland onder. In ons land gelden namelijk gunstige belastingregels voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten of royalties. Volgens de kwartaalcijfers van Uber zou het om een aftrekpost van 6,1 miljard dollar (5,45 miljard euro) gaan. Daar heeft Uber overigens voorlopig nog niet zoveel aan: het bedrijf rapporteerde donderdagmiddag (lokale tijd) een verlies van 5,2 miljard dollar (4,7 miljard euro) in het tweede kwartaal, op een omzet van 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro).
3. Rotterdamse deelfiets-startup GoBike failliet
Dat we steeds meer in een sharing economy leven, mocht niet baten voor het Rotterdamse GoBike. Het fietsverhuurbedrijf, dat elektrische deelfietsen op 21 vaste stations in de stad beschikbaar maakte, is volgens RTV Rijnmond failliet. GoBike begon 2 jaar terug met subsidie van de gemeente en beloofde zeshonderd fietsen te verspreiden. Het werden er veel minder. In Rotterdam worden ook deelfietsen aangeboden door Mobike, Donkey Republic en Flickbike. Bovendien dreigt aan de horizon de concurrentie van JUMP, onderdeel van Uber, dat sinds eind 2018 in rap tempo elektrische deelfietsen in Europese steden (waaronder Brussel en Berlijn) introduceert.
4. Nederlandse man in India mishandeld om Bunq-bankpas met regenboogkleuren
Een 29-jarige Nederlandse man is in India mishandeld door een groep mannen om zijn Bunq-bankpas. De pas heeft de kleuren van de regenboog. De Indiase mannen dachten dat de Nederlander homoseksueel was, en sloegen hem in elkaar. De Nederlander moet een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. Bunq-oprichter en -topman Ali Niknam reageerde in een Medium-post op het incident: “De kleuren van onze Bunq-bankpassen geven het geluk en de vreugde weer die mensen wereldwijd voelen als ze de regenboog zien. Sommige mensen hebben wel eens gesuggereerd dat we de passen ‘minder gay’ maken. Alsof homoseksualiteit iets slechts is.” Niknam gaat verder: “We delen dit bericht om ons standpunt duidelijk te maken. … Zwart, wit, geel, paars, homo, hetero, bi: uiteindelijk zijn we allemaal mens. Alle mensen op deze planeet zijn gelijk.” Niknam geeft ook aan het Nederlandse slachtoffer gecontacteerd te hebben en bij te zullen staan waar nodig.
5. De Kuyper sluit deal met Alibaba
Distilleerderij De Kuyper wil dat heel China aan de cocktail gaat. Het 324 jaar oude familiebedrijf wordt al verkocht in bars in Macau en Hongkong, maar het wil ook de Chinees die thuis op de bank zit voor zich winnen. Daarom sloot De Kuyper dinsdag een deal met webwinkel Alibaba. De deal is onderdeel van de plannen van CEO Mark de Witte om de omzet binnen tien jaar te laten groeien naar 150 miljoen euro per jaar. Tussen de 5 en 10 procent daarvan moet van de Chinese consument komen. De Witte tegen het Financieele Dagblad: “Azië loopt ver achter qua cocktails en we willen daar onze merken gaan bouwen.”
6. En dan dit: KvK wil adres voormalig Groenlinks’er Zihni Özdil publiceren
Zihni Özdil heeft zich, na een 2-jarig verblijf in de Tweede Kamer, ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel als zzp’er. Maar zijn verzoek om zijn adres verborgen te houden werd door de KvK afgewezen. Dat de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Özdil’s adres heeft geredflagged in verband met bedreigingen uit Turks-nationalistische hoek is volgens de juristen van de KvK “niet genoeg bewijs”.
Weer ingeschreven als ZZP’er bij @KVK_NL.
Verzoek gedaan tot geheim houden adres ivm concrete en directe bedreigingen uit Turks-Nationalistische hoek. O.a. uitgelegd dat @NCTV_NL mijn adres heeft geredflagged.
Vandaag belt @KVK_NL: “Onze juristen vinden dat niet genoeg bewijs” pic.twitter.com/pb2PttPw40
— Zihni Özdil (@ZihniOzdil) August 8, 2019
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van 9 augustus 2019. Tot volgende week!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout-nieuwsbrief.