1. Uberisatie zorgt voor meer taxibedrijven
Taxibedrijfjes schieten sinds de jaarwisseling als paddestoelen uit de grond, schrijft de Telegraaf. In totaal 654 zelfstandigen lieten zich in januari inschrijven als taxibedrijf, bijna 17 keer zoveel als een jaar geleden. Aanleiding lijkt de invloed van Uber en de versoepeling van de regels voor taxibedrijven. Zo hoeven chauffeurs die voor een een rit een vaste prijsafspraak maken via bijvoorbeeld een app geen meter en tariefkaart meer in de auto te hebben en mogen zij nu ook een digitale ritbon afgeven. Ook hoeft er geen vakbekwaamheidstest meer af te worden gelegd bij het CBR en is een papieren vergunningsbewijs niet meer verplicht.
2. Burger King gaat thuisbezorgen
Burger King Nederland wisselt van eigenaar. Eigenaar Citoyen Food Group verkoopt het bedrijf aan de Amsterdamse investeerder Standard Investment. De Nederlandse tak beheert van 27 van 60 Burger King-restaurants in Nederland en heeft 1400 medewerkers in dienst. Tegenover Z24 zegt Standard Investment het aantal restaurants flink op te willen krikken, bijvoorbeeld in winkelcentra, op stations en langs snelwegen. Wellicht goed nieuws voor Jitse Groen en co.: de nieuwe eigenaar wil ook gaan experimenteren met thuisbezorgen.
3. Accountant moet bloeden na faillissement Econcern
Accountant PwC betaalt de schuldeisers van het failliete Econcern een schikking van 25 miljoen euro. In Nederland is dit voorzover bekend het hoogste bedrag ooit dat een accountantskantoor heeft betaald aan de boedel van een failliet bedrijf, schrijft NRC. Econcern kreeg van PwC een goedgekeurde jaarrekening over 2007, terwijl het er alle schijn van heeft dat die was gebaseerd op gemanipuleerde cijfers: een winst van 86 miljoen bleek in werkelijkheid een verlies van tientallen miljoenen. Het energiebedrijf ging in 2009 failiet.
4. Patenttrol casht bij Apple
Bedrijven die vooral bestaan om geld verdienen met (rechtszaken over) patenten zijn de vrees van vele techbedrijven, en deze keer is de gebeten hond Apple. Het computerbedrijf moet een schadevergoeding ophoesten van 565 miljoen euro aan de Texaanse ‘patenttrol’ VirnetX. Dat bedrijf klaagde Apple al in 2010 aan wegens het schenden van patenten in FaceTime en iMessage. Apple voelt zich door de uitspraak ’verrast en teleurgesteld’. Microsoft schikte eerder een rechtszaak over dezelfde patenten voor 200 miljoen dollar.
5. Ondernemers maken mega-exit naar Cisco
De oprichters van het Amerikaanse IoT-bedrijf Jasper Technologies – Jahangir Mohammed, Daniel Collins, en Amit Gupta – hebben de exit van hun leven gemaakt en hun bedrijf voor 1,4 miljard dollar verkocht aan Cisco. Jasper runt een cloudplatform waarmee bedrijven Internet of Things-apparaten beheren en analyseren, van auto’s en thermostaten tot pacemakers en windturbines. Volgens Cisco heeft Jasper de markt flink op z’n kop gezet en is het momenteel de grootste IoT-platform in de cloud. Een van de investeerders die meeprofiteren van de exit is KPN Ventures:
Cisco to buy IOT platform Jasper Technologies, one of @KPN’s venture investments, for $1.4 bln https://t.co/nNg7ypO0oV
— KPN Ventures (@KPNventures) 5 februari 2016
6. En dan dit: Bekerstunt dankzij verpakkingskoning
Achter de bekerstunt van de amateurvoetballers van VVSB, die woensdag ten koste van FC Den Bosch de halve finale van de KNVB-beker haalden, gaat een slimme ondernemer schuil, reconstrueert Quote. Voorzitter en ’verpakkingskoning’ van de bloemenbranche Arjan Broekhof (40 jaar, 5 miljoen vermogen) zorgde twee jaar geleden met pienter beleid voor een ommekeer bij de ploeg uit Noordwijkerhout. Het bekerfestijn levert flink wat prijzengeld op, maar Broekhof ziet geen reden om de begroting aan te passen. “Je krijgt dit geld maar één keer. Dit gaat in vijftig jaar niet meer gebeuren.”
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdag 5 februari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Onderneem slimmer, word lid van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het laatste ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ Vindbaarheid met een uitgebreid seo-geoptimaliseerd profiel op Sprout.nl
✓ Kosteloze advertentie onder 150.000 ondernemers en investeerders
✓ Het dubbeldikke Sprout Magazine in de bus én toegang tot het digitale archief
✓ Maandelijks exclusieve kennis- en netwerkevenementen
✓ Toegang tot onmisbare ondernemersinformatie in de how-to database
Meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar, fiscaal aftrekbaar 😉