1. CM.com mogelijk alsnog naar de beurs
CM.com, de berichtendienst van Jeroen van Glabbeek die in oktober een beursgang moest afblazen vanwege te weinig animo, probeert op een nieuwe manier alsnog naar de beurs te gaan. Het Bredase bedrijf overweegt een fusie met Dutch Star Companies One (DSCO), het beursgenoteerde vehikel dat voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek in 2017 opzette, maar dat als lege beurshuls nog altijd op zoek is naar een overname- of fusiekandidaat. DSCO overweegt 50 miljoen euro te investeren in CM.com, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op 210 miljoen euro. Bij de geplande beursgang in oktober werd het bedrijf nog gewaardeerd op 287 tot 337 miljoen euro.
2. Tesla Model 3 bestverkochte auto
De Tesla Model 3 is de bestverkochte auto van 2019, schrijft het AD, waarmee de eerste plek voor het eerst geclaimd wordt door een elektrische auto. Met dank aan de fiscus wist het bedrijf van Elon Musk tot op heden 24.000 Model 3’s te verkopen in Nederland, merendeels bestemd voor leaserijders. Deze week werd weer een scheepslading van 800 Model 3’s afgeleverd op een kade in de haven van Amsterdam, waar maandag al 648 exemplaren aan land werden gebracht. De aflevering verloopt rommelig, vertelt een kersverse eigenaresse. “Maar iedereen accepteert het; het voelt als vroeger dat je heel de nacht bij Apple wachtte voor een iPhone.”
3. Deelbedrijven helpen gemeenten aan 100.000 elektrische deelauto’s
Een reeks autodeelbedrijven waaronder Amber, SnappCar en Juuve gaan ervoor zorgen dat er over twee jaar 100.000 elektrische deelauto’s rondrijden in de 20 grootste plattelandsgemeenten. Die 100.000 bolides zullen naar verwachting 700.000 gebruikers bedienen. “De deelauto verbetert de bereikbaarheid van mensen die geen eigen auto hebben, en is een mooie aanvulling op het openbaar vervoer”, stelt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland) komen volgend jaar al de eerste ‘mobipunten’, plekken waar reizigers kunnen overstappen van bijvoorbeeld de bus naar een elektrische fiets of deelauto.
4. ‘Ook familiebedrijf moet gedragscode krijgen’
Familiebedrijven moeten transparanter worden en hun eigen gedragscode krijgen, vindt FBNed, een vereniging van 220 Nederlandse familiebedrijven. Anders dan bijvoorbeeld bij beursgenoteerde bedrijven (code Tabaksblat) is er voor familiebedrijven geen governancecode. FDNed wil dat familiebedrijven naast de verplichte publicatie van een jaarrekening ook een jaarverslag maken, “met aandacht voor de resultaten, de strategie, de sociale en de duurzaamheidsaspecten”. Dat sluit volgens de vereniging aan “bij de maatschappelijke ontwikkelingen en verhoogt de kwaliteit van de professioneel bestuurde onderneming”.
5. Verkoop .org stuit op bezwaren
De verkoop van de organisatie die .org-domeinnamen uitgeeft gaat vooralsnog niet door. ICANN, de internationale organisatie die toezicht houdt op domeinnamen, voelt zich ‘niet comfortabel’ met de verkoop van .org-eigenaar Public Interest Registry (PIR) aan private equity-firma Ethos Capital. De voorgenomen verkoop viel op omdat de .org-extensie vooral wordt gebruikt door nonprofits. Het is niet duidelijk of ICANN de bevoegdheid heeft om de verkoop te blokkeren. Ethos Capital verwacht dat de prijs voor een .org-domein na de overname ongeveer 10 procent per jaar zal stijgen.
6. En dan dit: 82-jarige wint startup-wedstrijd Aegon
Een 82-jarige ondernemer heeft een startup-competitie gewonnen voor ondernemers ouder dan 50 jaar. Greypreneur Han van Doorn won in de wedstrijd van Aegon 10.000 euro met de app ‘Are you OK today’, die hulp kan inschakelen wanneer een ouder iemand iets is overkomen. “Mijn zoon wil graag weten of alles goed is met zijn oude vader”, zegt Van Doorn, die geen alarmknop wil dragen of camera’s in zijn huis wil hangen. “Omdat ik belang hecht aan mijn privacy, heb ik de persoonlijke versie van mijn app zo geprogrammeerd dat die eerst bij mijzelf checkt.”
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van donderdag 19 december. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.