Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe een koffiepionier uit Alkmaar de voorloper van Starbucks werd

Onder koffiekenners is de Nederlander Alfred Peet een legende, terwijl hij voor het grote publiek onbekend bleef. Journalist Jasper Houtman schreef een boek over deze ondernemer die, volgens medeoprichter van Starbucks Gordon Bowker, voor de koffieindustrie meer heeft betekend dan Heineken in de biersector.

Het verhaal van de relatief onbekende Nederlandse koffiegoeroe fascineerde journalist Jasper Houtman (FD, Emerce) zodanig dat hij er het boek ‘De man die de wereld koffie leerde drinken’ over schreef. Een ode aan het leven van een gedreven koffiepionier die de manier waarop we wereldwijd koffiedrinken voorgoed veranderde.

Houtman: “Hij was een heel getalenteerde koffieproever en blender en stelde hoge eisen aan zichzelf, maar ook aan zijn collega’s en werknemers.” Dat zorgde af en toe voor behoorlijke wrijving maar is ook de reden dat Peet’s een kwalitatief ijzersterk merk is.

Op dit moment staat het bedrijf op de zevende plaats op de wereldwijde koffiemerken-ranglijst. “Peet heeft er voor gezorgd dat mensen over de hele wereld aandacht kregen voor kwaliteitskoffie en bereid waren daarvoor te betalen.”

De eerste stappen in Amerika

Peet vertrok in 1955 uit Alkmaar, na een ruzie met zijn vader over de opvolging van het familiebedrijf. Na een halve wereldreis kwam hij terecht in San Francisco. Op tapes uit de jaren ’80, die Houtman in zijn zoektocht heeft gevonden, vertelt Peet over de eerste stappen in Amerika. “Ik was doodsbang toen ik daar aankwam en het begin was ontzettend zwaar.”

Via allerhande baantjes werkte Peet zich op tot hij uiteindelijk zijn eerste eigen koffiezaak kon openen. Hij ontwikkelde een techniek waarmee koffiebonen donkerder worden gebrand. En deze techniek maakte hem en zijn bonen, beroemd. Zodanig zelfs dat de oprichters van Starbucks in hun begindagen Peet smeekten om hen in de leer te nemen, om het branden en blenden van koffie onder de knie te krijgen.

Starbucks in de leer bij Peet

Peet nam Bowker, Siegl en Baldwin aan voor een stage en leerde ze de fijne kneepjes van het koffievak. Houtman: “Opvallend dat hij aan de ene kant heel monomaan en bijna op een Steve Jobs-manier op zijn werk focuste en vaak bot kon uitvallen tegen medewerkers. Maar dat hij aan de andere kant ook met veel plezier andere ondernemers bij de hand nam, en ze toegang gaf tot zijn kennis en contacten.”

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Houtman legt de parallel tussen de manier waarop bedrijven in Silicon Valley samenwerken om een nieuwe markt van de grond te krijgen. “Hij was niet bang voor concurrentie, en zag ze waarschijnlijk niet eens zo, daarin vind ik hem erg vooruitstrevend.”

Benieuwd naar het boek over deze bijzondere koffiepionier? Bestel ‘m hier