De jongen hieronder, Geminoid DK, is griezelig levensecht, maar is als robot tot weingi meer in staat dan een mens nadoen. Daar zit de industrie, de zorgsector of het Amerikaanse high-tech leger niet op te wachten. De robots die zich wél al nuttig maken op diverse terreinen, zet Sprout hieronder in een slideshow even op een rij:
Verkenner
Waarom kannonenvlees opofferen als een robot het gevaarlijke werk kan opknappen? Deze Atlas van Boston Dynamics loopt als een mens, tilt zaken op en kan zichzelf door de nauwste spleten wurmen. Vandaar dat DARPA, het steenrijke Amerikaanse defensieinstituut dat investeert in nieuwe technologie, geld stopt in de ontwikkeling van deze immer parate soldaat.
Aethon
Deze Aethon Tug is geen schoonheid, en ook geen briljante geest, maar ze komt wel een gigantisch maatschappelijk probleem oplossen: het gebrek aan ‘handjes’aan het ziekenhuisbed. Dat deze kar volautomatisch medicijnen rondbrengt lansg alle patiënten, is al een uitkomst. De TUG’s zijn al aan het werk in 200 Amerikaanse ziekenhuizen en zijn met prijzen overladen.
Explosievenopruimer
iRobot is bekend van de onschuldige hardwerkende robotjes die zorgen dat het huis stofvrij blijft, en het gazon gemillimeterd. Maar de Amerikanen zijn ook niet vies van gevaarlijke klussen: deze PackBot doorzoekt de kleinste ruimtes en tunnels op explosieve en maakt ze desgewenst eigenhandig onschadelijk.
Schilder
Nare klusjes, maar ook vieze klusjes knappen robots in toenemende mate voor ons op. Deze Envirobot van Chariot Robotics bikt de verf van scheepsrompen, terwijl hij zich met gepatenteerde magneetklauwen verplaatst. De roterende hogedrukspuit laat weinig heel van de verf of coating, maar des te meer van het metaal eronder. Dankzij een afzuig- en filtratiesysteem verontreinigt de stripklus zo min mogelijk.
Chirug
Chrirurgen en andere medisch specialisten hoeven zich nog geen zorgen te maken om hun marktwaarde, maar deze Da Vinci Si van Intuitive Surgical is wel een razendhandig hulpje met een vaste hand bij operaties. Dankzij haarscherpe 3D-beelden houdt de chirurg een oogje in het zeil en de vingers aan twee verfijnde joysticks, die de Da Vinci, het het juiste gereedschap naar de juiste plek geleiden.
Poetshulp
Hier is iRobot al jaren wereldberoemd om: robotjes die het huis stofvrij en het gazon gemillimeterd houden. Inmiddels breidt het gamma zich uit naar andere poetsklussen. Deze best betaalbare Scooba bijvoorbeeld, dweilt en schrobt vloeren tot ze glimmen. Door zijn comapcte formaat wurmt hij zich rond en onder de meeste meubels. Net als andere Roomba’s zoekt hij na gedane arbeid zijn voederbak zelf weer op: het laadstation.
Pakezel
Nog zo’n fraai project van Boston Dynamics: Big Dog. Een viervoeter die door elk terrein zijn weg weet te vinden. Met een formaat tussen een flinke hond en een kleine pakezel sjouwt hij met een snelheid tot 6 kilometer per uur, en beklimt hij hellingen tot 35 graden. Onderwijl houdt hij met camera’s de omgeving in de gaten. Weer mogelijk gemaakt door DARPA, die ook geld heeft toegezegd voor Cheetah, een opvolger die vooral sneller en leniger belooft te worden.