Wat: procesfinanciering
Wie: Sara (42) en Chris (68) Liesker
Daagt uit: corporates die zich verschuilen achter juristen
Sinds: 2011
Omzet (2017): 1,2 miljoen euro
Website: Liesker-procesfinanciering.nl
Het gebeurt te vaak, vond voormalig advocaat Sara Liesker: als kleine ondernemer of particulier je recht halen kost veel geld en als je tegenover een (corporate) partij met diepe zakken staat, trek je aan het kortste eind. Om met name mkb-ondernemers te helpen bij claims begon ze met vader Chris met procesfinanciering: een investeringsfonds voor proceskosten. In Nederland was dit fenomeen nog onbekend. Doordat het raakt aan no cure no pay is het ook best omstreden: ‘gratis’ procederen is in Nederland verboden, om belangenverstrengeling bij advocaten te voorkomen.
Maar Liesker Procesfinanciering bewijst dat het in een behoefte voorziet. “We dagen grote corporates uit die zich verschuilen achter juridische afdelingen en advocaten die eindeloos (en tegen beter weten) doorprocederen om een kleine financieel ondernemer financieel uit te roken”, aldus Sara Liesker. “Wij levelen met onze dienst procesfinanciering het juridische speelveld en maken het mogelijk voor kansrijke claims om tóch aan de rechter te worden voorgelegd.” Meer dan voldoende ondernemers en particulieren hebben zich bij haar gemeld met kansrijke zaken, waardoor Liesker nu rechtszaken rond claims met een gezamenlijk belang van 100 miljoen euro heeft gefinancierd. “We hebben zelf een heel nieuwe branche ontwikkeld.”
En, ook dat hoort bij het betere challengen: de gevestigde orde, waaronder ook claimstichtingen, reageert op de Brabantse procesfinancier. “Diverse partijen willen de Claimcode herzien om ons model aan banden te leggen door het moeilijker te maken om te kunnen financieren. Ook de Amerikaanse Chamber of Commerce is actief in Nederland tegen de door ons ontwikkelde dienst aan het lobbyen. Omdat de bij hen aangesloten leden nu ineens wél in Nederland voor de rechter gedaagd worden.”
Intussen groeit Liesker versneld door. Een crowdfunding via Collin Crowdfund (ook al Challenger) leverde begin 2018 vers kapitaal op om door te groeien en meer rechtzaken te kunnen financieren. De omzet verdubbelt in 2018 naar verwachting. Zo te horen willen dochter en vader die lijn doorzetten. “We willen extra funding ophalen om de groei te kunnen financieren, een grote slag in naamsbekendheid slaan en procesfinanciering tot een geaccepteerd middel maken voor het uitbesteden van je juridische kosten.”