Wat: Online manufacturing
Wie: Bram de Zwart (35) en Brian Garret (33)
Sinds: 2013
Omzet: >1 miljoen per maand
Werknemers: 60
Daagt uit: Maakbedrijven die niet snel en flexibel leveren
Website: 3Dhubs.com
3D-printen luidde een paar jaar geleden een nieuwe industriële revolutie in, maar de massa – lees: de wat kleinere bedrijven en creatieven – had niet zomaar toegang tot printers die de beste kwaliteit leveren. Bram de Zwart en Brian Garret bedachten in 2013 dat de deeleconomie hier zijn werk zou kunnen doen: als eigenaren hun printers en CNC-freesmachines delen voor klusjes van anderen, wordt hun apparatuur efficiënter gebruikt en krijgen meer partijen toegang tot de maakrevolutie.
Naarmate 3D printen verschoof van hobbyisme en dure manier van prototyping tot betrouwbare productietechnologie evolueerde 3D Hubs mee: van 3D print-community tot industriële printdienst. Waar eerder particulieren nog welkom waren met hun printjobs en kleine makers hun printwerk konden verkopen op de marktplaats, is 3D Hubs sinds kort strictly B2B. Het beheert een netwerk van honderden productiemachines (’s wereld grootste productienetwerk) in tachtig landen en richt zich nadrukkelijk op de professionele markt, waar grotere orders van hoge kwaliteit rondgaan. Er zijn inmiddels 2 miljoen onderdelen geproduceerd voor 20.000 bedrijven, waarvan een kwart van de Fortune 100. Zo dagen Garret en De Zwart de bedrijven uit in de maakindustrie die nog niet flexibel en snel genoeg inhaakten op de nieuwe productiemogelijkheden.
Daarbij hoort een focus op partners met de high-end printers die kwaliteit leveren. “Voor bedrijven die hun productie of een deel daarvan uitbesteden is het lastig om een geschikte producent met direct beschikbare capaciteit te vinden. En vind je die eenmaal, dan kost het gemiddeld nog een week om een offerte te krijgen: de analyse van het ontwerp en de produceerbaarheid gebeuren nog handmatig. Bij 3D Hubs kan een klant zijn digitale ontwerp uploaden en al binnen 10 minuten in productie hebben”, zegt De Zwart. Dat lukt dankzij het grote aantal printers, machine learning en de data van alle onderdelen die in het verleden al geproduceerd zijn. “We automatiseren de prijsbepaling, de ontwerpanalyse en het vinden van producenten met direct beschikbare capaciteit.“
3D Hubs begon zijn bestaan binnen de accelerator van Rockstart en haalde inmiddels 12 miljoen dollar aan venture capital op, in drie rondes bij onder meer Balderton Capital, EQT Ventures en informals als Marcel Beemsterboer en Arthur Kosten. De Zwart en Garret kijken inmiddels verder dan CNC frezen en 3D printen, de twee technieken die voor de maakrevolutie zorgden. Binnenkort voegen ze ook spuitgieten en plaatbewerking toe aan hun online productieplatform.