Wat: crowdfundplatform voor zonne-energieprojecten
Wie: Matthijs Olieman en Sven Pluut
Daagt uit: energiemaatschappijen
Sinds: 2014
Omzet: 0,3 miljoen euro
Medewerkers: 6
ZonnepanelenDelen, opgericht door Sven Pluut en Matthijs Olieman, zat in 2014 in de Rockstart Smart Energy Accelerator. Het idee achter het delen van zonne-energie: bedrijven en gemeentes stellen hun lege daken of weilanden ter beschikking voor het plaatsen van zonnepanelen. Burgers kunnen vervolgens investeren in het project door een zonnepaneel (of deel) te kopen in de vorm van obligaties die ‘zonnedelen’ worden genoemd. De opbrengst van het paneel wordt ieder jaar in euro’s uitgekeerd op de bankrekening of in stroom als korting op de energienota.
“Ons platform verbindt consumenten met zonne-energieprojecten die financiering nodig hebben”, legt voormalig Triodos-bankier Pluut uit. “Wij zorgen gedurende de looptijd van een project voor de administratie en het inzicht voor de beleggers. Daarvoor is een ‘dashboard’ ontwikkeld waarop elke crowdfunder kan zien wat ‘zijn’ paneeltjes opwekken. We bestaan van de fee die we krijgen als de funding slaagt, die ligt tussen de drie en vijf procent, afhankelijk van de omvang van een project.”
ZonnepanelenDelen heeft sinds de start voor meer dan 30.000 zonnepanelen crowdfunding opgehaald, goed voor een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro. Het meest in het oog springende project zijn de 1.100 zonnepanelen op het voetbalstadion Euroborg van FC Groningen. “Er zijn inmiddels een aantal vergelijkbare initiatieven ontstaan”, analyseert Pluut de concurrentie. “Denk aan de Zonnehub van Eneco en andere duurzame crowdfundingplatformen zoals Duurzaaminvesteren.nl. Echter, een ander open platform met een compleet ecosysteem voor financiering, monitoring en beheer van zonne-energieprojecten is er nog niet.”
Het duo ziet de toekomst zonnig in. De grote groeifactor zit in het crowdfundingplatform naar het buitenland te brengen, maar ook in Nederland ziet Pluut nog voldoende verbeterpunten. “Wij willen op korte termijn groeien naar 10.000 zonnedelers. Onder andere door de zonnedelen eenvoudiger verhandelbaar te maken door gebruik te gaan maken van blockchain-technologie. Ook gaat de projectomvang omlaag. Zo willen we het mogelijk maken dat een project van slechts acht zonnepanelen, nu zijn dat minimaal 200 panelen, ook via ons platform gefinancierd kunnen worden.”