Wat: 3D-printer
Wie: Martijn Elserman, Erik de Bruijn en Siert Wijnia
Daagt uit: machine-industrie
Sinds: 2011
Omzet 2016: 36 miljoen euro
Medewerkers: circa 300
Siert Wijnia organiseerde in een Utrechtse maker space workshops rond de RepRap, de open source 3D-printer die de voorhoede van de Makers-revolutie zelf in elkaar kon zetten. Maar de kwaliteit ervan beviel Wijnia niet, en evenmin die van andere machines waarmee zijn ProtoSpace werkte. De Bruijn liep rond die tijd ook al met het idee rond een 3D desktopprinter te ontwerpen, en zodra beiden elkaar tegenkwamen, was de kiem voor Ultimaker gelegd.
De Ultimaker wist zich als bekende naam te nestelen tussen de talloze 3D-printerfabrikanten die de afgelopen jaren opvlamden en vaak ook weer wegzakten in de vergetelheid. Maar het bedrijf uit Geldermalsen bleek een stayer, die in de makerswereld zijn credibility ontleent aan het feit dat hij nog steeds grotendeels open source is, maar inmiddels bij corporates nog veel vaker wordt verkocht dan bij hobbyisten. Het leverde in 100 landen al 80.000 compacte 3D-printers, ook aan bedrijven als Volkswagen, Apple en Tesla, en is wereldleider in zijn segment. Dat leverde in 2016 een omzet op van 36 miljoen euro, en volop belangstelling van investeerders die graag inzetten op winnaars in de snelgroeiende markt.
Het bedrijf ontving afgelopen jaar 15 miljoen euro van de Europese Investeringsbank en in oktober 2017 strak ook NPM Capital groeigeld in Ultimaker. Bekendgemaakt werd niet hoe hoog dit bedrag is, maar de private equitypartij zou een meerderheid bezitten en niet kijken op een nulletje meer of minder. Met het nieuwe groeigeld kan Ultimaker zijn productontwikkeling versnellen en gas geven met marketing, sales en onderzoek. Als ceo hebben de oprichters inmiddels Jos Burger aangesteld.