Wat: radarinstallaties voor opsporen vogels en drones
Wie: Siete Hamminga
Daagt uit: grote defensiebedrijven
Sinds: 2010
Omzet (2016): 4,4 miljoen euro
Medewerkers: 22
Na jaren anderen helpen met het vermarkten van technologie, kon hij een uitvinding van TNO en ESA maar niet loslaten. Siete Hamminga deed een buy-out en gaat nu de wereld over met de vogelradardetectie van Robin Radar Systems (radar observation of bird intensity). Robin Radar Systems is werkzaam in twee markten: de luchtvaart en de windmolenindustrie. Bird strikes, zoals aanvaringen met vogels heten, vormen een groeiend probleem vanwege de toename in vliegverkeer en de aanbouw van windmolenparken.
Gekoppeld aan bestaande luchtverdedigingsradars kan de Robin-technologie vogels signaleren op een afstand van meer dan 100 kilometer. De nieuwste systemen geven ook individuele vogelbewegingen in 3D weer. Ondertussen brengen drones nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe vormen van gevaar. “Zeker omdat bestaande militaire radars deze kleine drones niet goed zien, laat staan onderscheiden van vogels”, aldus Hamminga.
De systemen van Robin Radar gaan de hele wereld over; van het (indirect) beveiligen van president Barack Obama tot en met de G10. De omzet groeide vorig jaar met maar liefst 340 procent naar ruim vier miljoen euro en ook de financiers staan in de rij. Hamminga, ook wel de ‘Elon Musk van de radarindustrie’ genoemd, wist vier miljoen euro op te halen bij het Mainport Innovation Fund (KLM/Schiphol/TU Delft) en Inkef Capital, plus nog eens anderhalf miljoen euro Innovatiekrediet vanuit het RVO.
De groeiambitie van Robin Radar is voornamelijk gericht op geografische expansie via indirecte sales.Hamminga: “Wij focussen ons op het leveren van de beste detectieradar aan ‘Robin Certified Resellers’, die het integreren en aanbieden aan de eindklant. Zo kunnen wij wereldwijd uitrollen zonder megagroot te worden. Onderdeel van die opschaling is het opzetten van kwaliteitssystemen en de recente opening van een nieuwe productiehal.”