Wat: cloudcomputers als verwarming
Wie: Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider
Daagt uit: Amazon, Microsoft en andere aanbieders van cloud-computing
Sinds: 2013
Omzet (2016): niet openbaar
Medewerkers: 21
Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider bedachten met Nerdalize een innovatieve manier om cloud computing energievriendelijker te maken: de computerclusters van Nerdalize worden ondergebracht in woningen, waar ze zorgen voor warm water dankzij de warmte die de ratelende computers opwekken tijdens het uitvoeren van hun berekeningen voor bedrijven en wetenschappers. De elektriciteit die de servers verbruiken wordt betaald door Nerdalize.
Het klonk jaren geleden als een uit de hand gelopen studentengrap, maar het werkt echt: servers als kacheltje voor thuis. Nerdalize heeft zijn eerste product – een radiator voor in de woonkamer – inmiddels vervangen door een serverkast die naast de cv-ketel staat en daar warmte bijvoedt zodra die is gewens. Het hoeft door zijn aanpak geen eigen datacenters te bouwen, wat de tarieven laag houdt – lager dan die van Amazon en Google. Maar de Delfste startup onderscheidt zich daarmee vooral als groene speler in de cloud computing-industrie. Gangbare datacenters zijn enorme energieverspillers, vooral door de noodzakelijke koeling van alle processoren, die bij elkaar meer elektriciteit gebruiken dan een land als India (al neemt de hoeveel datacenters die draaien op groene energie rap toe).
Onder meer het Leidse Universitaire ziekenhuis en onderzoeksinstituut Deltares kopen rekenkracht bij Nerdalize. Het Delftse bedrijf kreeg een investering van Eneco, met wie Nerdalize ook samenwerkt voor de installatie en het onderhoud van de leidingen. Sinds augustus 2017 staat in enkele tientallen huizen een Nerdalize-serverkast (‘CloudBox’), naast de cv-ketel. Kort daarvoor crowdfundde het bedrijf 750.000 euro op Symbid. Binnen drie jaar hoopt Nerdalize ‘een significant aantal huizen’ uit te rusten met het systeem. Wie geïnteresseerd is moet wel aan één belangrijke vereiste voldoen: een glasvezelverbinding.