Wat: Efficiënt fornuis voor emerging landen
Wie: Stephen, Judith, Ruben, Daniel en Alice Walker
Daagt uit: Koken op open vuur
Sinds: 2011
Omzet (2016): 1,1 miljoen euro
Medewerkers: 82
Stephen Walker werkte lange tijd voor Philips en streek voor dit bedrijf neer in het Afrikaanse land Lesotho om daar een fabriek van zijn werkgever van de grond te krijgen. Omdat hij zelf iets wilde opzetten voor de lokale bevolking, startte hij in 2011 met zoon Ruben de sociale onderneming African Clean Energy (ACE). Moeder Alice en dochter Judith voegden zich de afgelopen jaren bij het familiebedrijf.
Met African Clean Energy leveren de Walkers hybride kooktoestellen die zowel op zonne-energie als biomassa werken aan de bevolking van Lesotho, Cambodja en Oeganda. De lokale bevolking in deze landen kookt vaak op open vuur in kleine hutjes, met kerosine, houtskool of hout. Een brand ligt hierdoor op de loer en mensen ademden de giftige rook in. Met de kooktoestellen van de familie Walker wordt dit probleem een halt toegeroepen, terwijl minder brandstof wordt verstookt. Bovendien kan de lokale bevolking dankzij de zonne-energie ook zijn smartphone opladen.
De klantenkring van de familie Walker bestaat uit locals uit Lesotho, Cambodja en Oeganda. Het idee is dat het fornuisje van ACE zichzelf uiteindelijk terugverdient, doordat gebruikers bijvoorbeeld nooit meer hoeven te betalen voor het opladen van hun smartphone. “We zien mensen in ontwikkelingslanden vaak als zielige personen die we moeten helpen”, zei Judith Walker eerder dit jaar tegen Sprout. “Zo van: stuur ze een oude bril of eten. Van dat beeld moeten we af. ”
African Clean Energy heeft inmiddels ruim tachtig man op de loonlijst, maar slechts een klein deel daarcan werkt in Nederland. De meeste werknemers zijn locals uit Lesotho, Oeganda en Cambodja, zodat de familie Walker de werkgelegenheid in deze landen ook nog eens bevordert.