Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Challenger50 van 2013

Solynta

Theo Schotte (68), Johan Trouw (53) Hein Kruyt (48) Pim Lindhout (59)

Start: 2008
Personeel: geen
Omzet: 500.000 euro

Waarom wordt iedere vijf jaar een nieuw tomatenras geteeld, maar is de aardappel het Bintje, in 1920 geïntroduceerd, nog steeds dominant? “Er is vaak tevergeefs geprobeerd aardappels te verbeteren ”, zegt Pim Lindhout (59). Het idee dat je de veredelingsmethode voor groenten ook voor aardappelen kunt gebruiken, was er al langer. Niemand durfde er echter in te investeren. 

Lindhout wel. Toen het bedrijf in groentezadenveredeling waar hij directeur was, werd overgenomen, was er geen interesse voor zijn veredelingsplannen van aardappelzaden. Met drie andere directieleden begon hij daarom Solynta om het idee uit te gaan voeren. Ze financierden de onderneming deels met eigen geld en deels met overheidssubsidie. Alleen Lindhout kwam in vaste dienst, de rest heeft ernaast een baan. Vanuit kostenoogpunt huurden ze geen kantoorruimte of laboratorium; de eerste selectie aardappelknollen stond bij Lindhout onder de carport. “In de winter verhuisden ze naar de badkamer. De kas van een familielid wordt nog steeds gebruikt als proefveld.”

Zeven miljoen euro heeft Solynta nog nodig voor verder onderzoek. “De terugverdientijd is zeven jaar. Banken vinden dat veel te lang, dus gaan we in zee met private investeerders die wel de potentie van onze nieuwe aardappelrassen zien”, vertelt Lindhout. 

Ruim tien jaar risicovol onderzoek doen zonder garantie op succes. Daar moet je wat voor over hebben en dat heeft Lindhout dan ook. Hij wil namelijk niet alleen bewijzen dat het mogelijk is om nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen, hij heeft ook een maatschappelijke drijfveer. “Aardappelen zijn gevoelig voor ziektes. Alleen al in Nederland wordt de helft van alle bestrijdingsmiddelen gebruikt voor aardappelen.” Wereldwijd bedragen de kosten hiervoor negen miljard euro, een flink deel van de 57 miljard euro die omgaat in de hele aardappelmarkt, exclusief de friet- en chipsbusiness.

Toekomstige Solynta-rassen zullen grotendeels resistent zijn tegen schimmels waardoor veel minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. “Daarnaast hebben de nieuwe rassen waarschijnlijk een opbrengst die dertig procent hoger ligt dan andere rassen, en gaan ze efficiënter om met water. Belangrijk dus voor het voeden van de wereldbevolking. De aardappel wordt in China nu al gezien als de nieuwe rijstkorrel.” 
Het duurde even voor hij in het wereldje serieus werd genomen, maar zijn doorzettingsvermogen bleef niet zonder resultaat. In 2009 werd de nieuwe veredelingstechniek gepatenteerd en vorig jaar won Solynta de prestigieuze Wageningse Food Valley Award. Lindhout loopt tegenwoordig congressen af en publiceert regelmatig artikelen voor de vakpers en wetenschap. Een overwinning voor de oud-docent die in Wageningen niet werd geloofd door zijn collega’s.

“In de sector dachten ze dat mijn idee niet haalbaar was. Ik ben er altijd in blijven.” Inmiddels zijn er talloze bedrijven geïnteresseerd in de techniek van Solynta. Lindhout lijkt zijn critici terecht gewezen te hebben. “Ik heb nog een jaar of zes voor ik met pensioen ga. Vóór die tijd wil ik dat dit een gevestigde praktijk is.” 

Tekst Eefje Rammeloo, Miloe van Beek, foto Vincent Boon