Wat: zorginstelling met zelfsturende teams, dat kleinschalige dagbesteding aanbiedt
Start: 2010
Personeel: 4 parttimers
Omzet: 145.000 euro (2012)
[VOTEBUTTON GROUP=”Challenger 50 publieksprijs” ITEM=”Cura Twente”]
Monique Aldenkamp werkte 25 jaar in de gehandicaptenzorg, met steeds minder voldoening. “Het werk werd zwaarder, de groepen groter en er was minder tijd voor de cliënten. Dat moet anders kunnen, dacht ik.”
Aldenkamp volgde een studie bedrijfskunde en ontdekte dat in veel zorginstellingen eenderde van het budget opgaat aan overhead. Ze besloot een organisatie op te richten zonder management maar met zelfsturende teams. Cura Twente biedt kleinschalige dagbesteding met intensieve begeleiding. “Bij ons werken twee begeleiders op zes of zeven cliënten, in andere instellingen is dat een op tien of twaalf. De zorg is heel intensief, en zelfredzaamheid belangrijk, we leren mensen zelf boodschappen doen bijvoorbeeld.”
Ondernemen in de zorgsector is moeilijk, ondervond Aldenkamp, maar ze is blij dat ze heeft doorgezet. “Cura Twente is een nieuw concept in de zorgwereld. “Al het geld gaat direct naar de zorg, we hebben nauwelijks overheadkosten. Medewerkers hebben het overzicht en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. We hebben twaalf tevreden cliënten en er is veel belangstelling.”
Aldenkamps drijfveer is de doelgroep. “Ze zijn zo puur en blij. Ook het ondernemen en vernieuwend bezig zijn vind ik fantastisch. Ik verdien een klein salaris, maar geld is nooit de reden geweest om dit te gaan doen.”
Tekst Miloe van Beek