Wat: supercomputers
Start: november 2002
Personeel: circa 70 (incl. zusterbedrijf Bright Computing)
Omzet: “Tussen 10 en 50 miljoen euro” (incl. Bright Computing)
[VOTEBUTTON GROUP=”Challenger 50 publieksprijs” ITEM=”Clustervision”]
Matthijs van Leeuwen en Alex Ninaber van Clustervision zijn de strijd aangegaan met IBM, Sun en HP op het gebied van supercomputers. “Voor supercomputers – computers die zeer complexe berekeningen snel kunnen uitvoeren – werden tot 2002 miljoenen dollars betaald”, vertelt Van Leeuwen. Overheden en bedrijven waren bereid die bedragen aan IBM en HP te betalen, terwijl wetenschappers al een alternatief hadden. Wie personal computers of servers aan elkaar koppelt, clusteren genoemd, kan namelijk één supercomputer bouwen. Van Leeuwen: “Wij waren in Europa in de eersten die deze oplossing commercieel aanboden.”
Met succes, want de ondernemers namen de afgelopen tien jaar de handel in supercomputers zo goed als over. Het later opgerichte zusterbedrijf Bright Computing verdient daarnaast sinds een paar jaar miljoenen met software die deze apparatuur zelfbedienbaar maakt. ClusterVision en Bright Computing haalden giganten als Boeing, CD-Adapco, Merck, ING Bank en oliemaatschappij Sinopec als klant binnen.
In 2013 kan Bright Computing ClusterVision al in brutowinst voorbijgaan. Van Leeuwen: “De marges zijn veel groter dan bij ClusterVision, waar we bij elke opdracht veel kosten maken voor het inkopen van de hardware en het transporteren en installeren van servers.” De ‘enkele miljoenen euro’s’ die ING Bank volgens Van Leeuwen ruim een jaar geleden in Bright Computing stopte, worden ingezet om de twintig werknemers tellende startup sterker te maken in het beheren van virtuele servers. Amazon is lyrisch over een nieuwe functionaliteit, de Bright Cluster Manager. “Ze noemen het ‘the holy grail of cloud bursting’. We hebben daarmee iets in handen dat momenteel echt niemand anders kan.”
Tekst Bas van Essen, foto Sebastiaan Westerweel