Winkelmand

Geen producten in je winkelmand.

25 onder de 25 van 2020

PackBack

Tine Bakia (25), Tristan Algera (28) en Marko Malis (32)

Wat: Conceptontwikkeling
Sinds: 2019
Medewerkers: 3
Waar: Rotterdam
Website: packback.app

De coronacrisis maakt soms zaken die al langer om een oplossing schreeuwden, urgent. Neem maaltijdbezorging: die nam een enorme vlucht tijdens de lockdown, maar de hoeveelheid zakjes, doosjes en bekers die overblijft na zo’n makkelijk etentje valt nu wel extra op. Tine Bakia heeft daarvoor met haar compagnons Tristan Algera en Marko Malis een startup opgezet, die maaltijdverpakkingen ophaalt voor hergebruik. De naam is inmiddels gewijzigd van Shared Packaging naar PackBack. Bakia: ‘Met PackBack belanden verpakkingen niet bij je in de prullenbak, maar halen wij de verpakkingen op. We reinigen ze en zorgen ervoor dat de schone PackBacks weer bij de restaurants komen.’

Luxe verpakkingen

Nu restaurants weer langzaam opengaan is de verwachting dat veel mensen gebruik zullen blijven maken van het gemak van maaltijdbezorging. ‘Dat zorgt dus ook voor een enorme toename in afval, dat de verbrandingsoven in gaat. Best gek, voor een verpakking die maar 30 minuten een functie heeft: bezorging naar jouw huis. Daarnaast zien we dat veel luxere restaurants die voorheen nooit bezorgden, nu ook gedwongen waren deze transitie te maken. Voor hen is een flutverpakking die voor afval zorgt niet echt een fijn visitekaartje. PackBack biedt ze een luxe, stevige verpakking zonder afval, allemaal voor een marktconforme prijs voor de horecaondernemer.‘

Sceptisch

In 2019 deden Bakia c.s. mee aan veel pitchwedstrijden en subsidies, maar daar werd vaak sceptisch gereageerd. ‘Vaak besefte men de omvang van de markt niet goed: het gaat om 180 miljoen orders in Nederland alleen al! Of men twijfelde of de horeca hier wel behoefte aan had. We waren millennials met een wild idee.’ Maar begin dit jaar – pre-corona – kreeg PackBack zijn eerste investering (van onder meer InnovationQuarter) en onlangs ging het live. ‘We zijn nu in gesprek met de grootste supermarkten en cateraars van Nederland!’

Frisse blik

‘Mensen zijn positief verrast als ze mijn leeftijd horen. Een restauranteigenaar vertelde eens hoe trots ze was dat ik naast mijn master dit bedrijf heb opgericht. Je kunt een frisse blik werpen op de status quo als je jong bent. Zo ben ik laatst uitgenodigd om te komen pitchen bij een workshop vol gevestigde ondernemers. Wij durven risico’s te nemen, zijn pragmatisch en kijken altijd hoe het beter kan. Soms wordt je dan wel eens neergezet als onrealistisch. Het duurde even voordat wij de juiste mensen vonden die geloofden in ons.’

Sociale drive

Bakia zelf heeft een sterke social drive als ondernemer. ‘Ik geloof dat je dit soort sociale innovatie teweeg kan brengen door het versterken van een ecosysteem van partijen met verschillende commerciële en niet-commerciële belangen. Mijn vorige onderneming, Baking Power, was een bakkerij waarmee wij slachtoffers van mensenhandel ondersteunden in hun re-integratie in de maatschappij: we verkochten gezonde muffins via koffiehuizen en cateraars maar zetten ons sociale hart in om de winst te investeren in de vrouwen, duurzame verpakkingen te gebruiken en uitsluitend met een sociale fietskoerier te bezorgen.’

Ecosysteem

Voor PackBack wil Bakia hetzelfde neerzetten: een systeem dat afval en CO2 bespaart, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt. ‘Ook hiervoor hebben we een ecosysteem nodig. Voor de restaurants moet het een mooie verpakking zijn die niet veel meer kost, met een hassle-free service. Voor de consumenten moet het makkelijk in gebruik zijn, en leuk. En we moeten met zoveel mogelijk bestaande distributiekanalen werken om de logistieke kosten en de uitstoot te drukken.

Boodschappen en catering

‘Waar staan we over 5 jaar? We merken dat er ook in Engeland en Duitsland behoefte is aan PackBack, en ons concept kan ook heel interessant zijn voor boodschappenbezorging en bedrijfscatering. Ik verwacht dan ook dat PackBack over 5 jaar een systeem is dat je niet alleen terug zal zien als je bij Thuisbezorgd of Uber Eats bestelt, maar ook als je je boodschappen laat bezorgen of eten afhaalt in de kantine op de universiteit. En dat als je straks weer op vakantie mag, je ook in het buitenland een PackBack kan bestellen bij je maaltijd.’

STEM HIERONDER OP TINE VOOR DE PUBLIEKSPRIJS!