Wat: Superefficiënte zonnecel voor Internet of Things
Sinds: 2016
Medewerkers: 22
Waar: Rotterdam
Website: trystenergy.com
Tryst Energy is ontstaan als spin-off vanuit het Rotterdamse industrieel ontwerpbureau Tweetonig. Bij het testen van veel Internet of Thingsproducten gingen er regelmatig grote bakken met batterijen de recycling in. Volgens John Tillema en Nick Kiran moet dat anders kunnen. Ze ontwikkelden Light Energy, een zonnemodule die zelfs met het licht onder een bureau nog steeds genoeg energie levert om bijvoorbeeld sensoren aan te sturen.
“Dat is niet alleen duurzamer en slimmer, maar ook goedkoper dan de conventionele batterij. Meer dan een plus en een min zit er niet aan, je kunt er direct mee aan de slag voor een slimmer en duurzamer IoT.” De module van Tryst Energy kreeg wereldwijd flink wat aandacht. “Het is fantastisch om reacties vanuit heel de wereld te krijgen en aanvragen vanuit verschillende enorme bedrijven voor jouw technologie.”
Een Kickstartercampagne bewees in maart en april dat de consumentenmarkt nog niet klaar voor is: de campagne haalde zijn doel niet, en Tryst focust zich voortaan op grotere orders van zakelijke klanten. Daar wordt de Light Energy al in verschillende branches uitgevelerd. “De consument is er misschien nog niet heel erg mee bezig, maar in onze scene – mindblowing. Ons team heeft zo iets gaafs en spot-on neergezet, dit is de droom van elke ontwikkelaar binnen de IoT.”
“Ik denk dat mijn leeftijd zowel een voor- als een nadeel kan zijn. We kunnen allemaal wel bedenken hoe het is hoe je als 24-jarige knul met je witte sneakers een boardroom inloopt. Zo was het ook toen ik werd uitgenodigd door een directeur op het Ministerie van Economische Zaken om te praten over het start-upklimaat naast je studie. Het is schitterend als je even de vinger op de zere plek mag leggen op mijn leeftijd.”