Joris van Mens (1987) gelooft in ‘hard werken’. Bij Google, waar hij sinds 2010 aan de weg timmert, pakt hij in zijn vroege carrière vaak nog extra projecten op. ‘Ik kwam vaak op zondagen naar kantoor om te werken aan extra projecten die ik leuk vond, wat ongebruikelijk was. Op die manier heb ik nieuwe vaardigheden opgedaan en nieuwe teams leren kennen.’
Bij Google leidt hij de Next Billion Users product incubator voor ontwikkelingslanden, en later Google Pay voor Noord- en Zuid-Amerika. Hij studeert ondertussen kunstmatige intelligentie aan het prestigieuze Stanford.
En zet in op projecten buiten de Amerikaanse techgigant om zijn vaardigheden op peil te houden. Zo richt hij in zijn vrije tijd het bedrijf CompaSolar op, een platform waarmee hij Mexicaanse gezinnen en kleine bedrijven helpt omschakelen naar zonne-energie.
Oh ja, en hij is ook nog angel-investeerder in klimaattechnologie. Maar ‘geluk’ heeft hem ook een handje geholpen, laat hij heel bescheiden vanuit San Francisco weten aan MT/Sprout.
Een belangrijke uitdaging voor de next-generation manager vindt hij ‘het omarmen’ van hybride werken. ‘Mijn team is verspreid over een aantal locaties in Noord- en Zuid-Amerika en werkt grotendeels op afstand. Dat gaat heel goed. Tegelijkertijd proberen sommige bedrijven terug te gaan naar de werkstijl van voor de pandemie waarbij iedereen vijf dagen naar kantoor komt.’
Een tweede uitdaging is ‘maatschappelijk nut en duurzaamheid’. Heel belangrijk voor de opkomende generaties en voor het aantrekken van talent. ‘Het meest ambitieuze talent zoekt naar werk dat diepere betekenis geeft en positieve impact heeft op de wereld.’
Met goed talent in huis is het makkelijk werken, is zijn ervaring. ‘De dingen gaan namelijk bijna vanzelf met mensen die sterk gemotiveerd zijn en een hoog niveau van kennis hebben.’ Van Mens vindt het belangrijk te begrijpen wat verschillende mensen motiveert. Hij wil ze de mogelijkheid geven de juiste vaardigheden te verwerven binnen hun werk of daarbuiten.
Een goede leider geeft ze vervolgens ‘de vrijheid om zelf hun projecten te leiden en initiatieven te nemen’. Dan moet je dus wel vertrouwen hebben in je team, en dat is dan ook meteen zijn belangrijkste leiderschapsles.