Persbericht - Onderzoek door MoneyMonk onder 1.000 zelfstandigen wijst uit dat de coronacrisis veel ZZP'ers zwaar valt. Ze verloren al duizenden euro’s omzet en houden rekening met meer dan 10.000 euro aan gemiste inkomsten. Zo’n 20% heeft geen buffer om dat op te vangen en slechts 38% kan maar 1 tot 3 maanden vooruit. Al bijna 40% heeft een beroep gedaan op de noodmaatregelen of is dat van plan. ZZP'ers vinden dat de overheid voldoende doet om te helpen, maar zouden daarnaast graag lagere belastingen, een basisinkomen en hogere uitkeringen zien.
De coronacrisis hakt er bij ZZP’ers enorm in. De meesten verloren al duizenden euro’s omzet en houden rekening met nog eens 5.000 euro gemiste inkomsten.
Onderzoek door MoneyMonk onder 1.000 zelfstandigen wijst uit dat de coronacrisis veel ZZP’ers zwaar valt. Ze verloren al duizenden euro’s omzet en houden rekening met meer dan 10.000 euro aan gemiste inkomsten. Zo’n 20% heeft geen buffer om dat op te vangen en slechts 38% kan maar 1 tot 3 maanden vooruit. Al bijna 40% heeft een beroep gedaan op de noodmaatregelen of is dat van plan. ZZP’ers vinden dat de overheid voldoende doet om te helpen, maar zouden daarnaast graag lagere belastingen, een basisinkomen en hogere uitkeringen zien.
“De overheid geeft aan álle ondernemers te willen helpen, in deze bizarre tijden. Met problemen die ze kunnen ervaren, maar waarvan we niet goed wisten wat er daadwerkelijk speelt. Daarom hebben we het onze klanten gevraagd. En we zijn geschrokken van de heftige uitkomsten,” vertelt Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk. Hij vervolgt: “Meer dan de helft is al duizenden euro’s omzet misgelopen en eenzelfde groep verwacht nog meer dan 5.000 euro inkomsten te missen in het tweede kwartaal.”
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 21% van de zelfstandigen geen buffer heeft om deze verliezen op te vangen. En van de zelfstandigen met een buffer kan 38% dat maximaal 1 tot 3 maanden volhouden. Een kleine 30% van de ondervraagde ZZP’ers verwacht tijdens de coronacrisis in financiële problemen te komen en de gevolgen aan den lijve te ondervinden.
De overheid heeft een pakket met noodmaatregelen gepresenteerd, waaronder de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) en de Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Maar liefst 39% van de zelfstandigen heeft al een beroep op die maatregelen gedaan (16%) of is dat van plan (23%).
Los van de financiële gevolgen valt ook het extra thuiswerken ze zwaar. Ondanks dat de meerderheid ook voor de crisis al thuiswerkte blijkt 76% dat meer te doen dan daarvoor. En maar liefst 74% geeft aan dat niet vol te willen houden nadat de crisis achter de rug is.
Jasper Horstink: “We zien dat ongeveer de helft van de ZZP’ers vindt dat de overheid genoeg doet om ze te helpen. Veelgenoemde suggesties voor meer maatregelen zijn het verlagen van de belastingen, een basisinkomen voor zelfstandigen en een hogere uitkering voor hen die in de problemen komen.”
Over MoneyMonk en het onderzoek
MoneyMonk biedt een alles-in-één oplossing voor ondernemers, voor projectmanagement en online boekhouden. Het bedrijf gaat voor ultieme klanttevredenheid en is trots op de 9,6 waar klanten de software mee waarderen. Het onderzoek werd gehouden onder abonnees van de nieuwsbrief, die gevraagd werd naar de effecten van de coronacrisis op hun werk als ZZP’er. https://www.moneymonk.nl/.
EINDE PERSBERICHT
Redactie, het onderstaande is niet voor publicatie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jasper Horstink
[email protected]
+31 (0) 6 11 32 00 95
www.moneymonk.nl