Persbericht - Printen doen we bijna allemaal. Maar 3D printen… Niet een briefje of een offerte maar een echt object. Een plastic of metalen product maken, je eigen gouden oorbellen bijvoorbeeld, gewoon met een printer. Geen droom maar gewoon haalbare realiteit. Klinkt het voor jou nog als toekomstmuziek of science fiction in je oren? Als je goed om je heen kijkt zie je veel producten die gemaakt zijn door een 3D-printer. Denk maar aan onderdelen van machines maar ook gehoorapparaten of kunst.
Iets tastbaars printen, hoe werkt dat? 3D printen is niet nieuw maar was jaren alleen bereikbaar voor de grote industrie. In de luchtvaart en automotive wordt het dan ook al jaren gebruikt. De grondslag werd gelegd in 1964 door een sci-fi auteur die de basisfunctie van de toekomstige 3D-printer beschreef. Niet dat de printer direct op de markt kwam. Meer dan 20 jaar later pas kwam de eerste versie. En zoals alle nieuwe technieken waren deze eerste printers ontzettend prijzig. De techniek werd daarom in eerste instantie voornamelijk gebruikt voor industriële prototyping. Dat veranderde in 2009 toen het patent verliep. Hierdoor kwamen er printers op de markt die in plaats van $200.000 nog maar $2.000 kostte. Een wereld ging open. 3D-printing werd bereikbaar en de groei werd zichtbaar.
Is 3D printen nog steeds alleen voor grotere bedrijven? Nee, je kan nu al 3D printen in Eindhoven en 3D printen in Utrecht en vele andere steden. Je kan gemakkelijk en snel een offerte online aanvragen. Daardoor is het heel eenvoudig om na te gaan of de producten die je wil maken mogelijk zijn. Je creëert en bewerkt je offerte zelf gewoon online. Je controleert op maakbaarheid en je kunt een inschatting maken van de kosten van verschillende materialen, processen en levertijden voor het project.
Om een 3D-print te maken, heb je een digitaal bestand nodig dat via een code word omgezet. Het product wordt laagje voor laagje opgebouwd tot een tastbaar object. Dit kan in verschillende materialen; denk maar aan kunststof en diverse metalen.
3D printen is niet alleen populair omdat er van diverse materialen gebruik gemaakt kan worden. Ook omdat de producten een breed scala aan fysieke eigenschappen kunnen hebben. Denk hierbij aan optische helderheid tot rubberachtige producten. Hierdoor is de toepasbaarheid dus heel groot. De tijd van het printen is afhankelijk van het afmetingen van het onderdeel en uiteraard van het type printer. Gemiddeld is de duur om een print te maken, lees onderdeel te produceren, tussen de 4 en 18 uur. Eigenlijk heb je je product altijd binnen 4 dagen in huis.
3D-printen heeft dus vele mogelijkheden maar ook veel voordelen. Zoals lage opstartkosten, snelheid en een hele laagdrempelige aanpasbaarheid van de te produceren producten. Dit maakt dat 3Dprinting zich enorm goed leent voor snelle maar ook voordelige prototyping. Of een geometrische complexiteit, zonder extra kosten. En wat denk je van een mal die regelmatig aanpassingen nodig heeft, of waarbij elk object net even anders moet zijn. Ook voor eenmalige projecten zoals in kunst, theater zijn er legio voorbeelden te noemen. En inmiddels dus voor iedereen toegankelijk.