Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Wijnvoordeel vermeldt calorieën in wijn op etiket

Laatst bijgewerkt: 12-11-2020 08:25:30

Persbericht - Consumenten worden steeds bewuster en ook wijnmakers spelen daar goed op in. Het Italiaanse wijnhuis Castellani is met de PALO61-wijnen...

Consumenten worden steeds bewuster en ook wijnmakers spelen daar goed op in. Het Italiaanse wijnhuis Castellani is met de PALO61-wijnen het eerste wijnhuis dat voldoet aan de wensen van de Europese Unie om de voedingswaarden van alcoholische dranken te vermelden op het etiket. 

Eerder was het zo dat producenten van alcoholische dranken met meer dan 1,2 procent alcohol niet verplicht waren om een ingrediëntenlijst op het etiket te zetten. De Europese Commissie heeft echter aan de producenten gevraagd om met plannen te komen voor het etiketteren van alcoholische dranken. Op 12 maart 2018 heeft de Europese alcoholindustrie een zelfreguleringsvoorstel voorgelegd aan de Europese Commissie. Dit voorstel houdt in dat tegen het eind van 2022 op het etiket van elk alcoholisch product de voedingswaarden en de ingrediënten van de drank moeten staan.

PAL061

Wijnhuis Castellani is daarmee het eerste wijnhuis dat voldoet aan de vraag van de Europese Comissie. Van suikers en calorieën (116 per glas) tot koolhydraten en andere voedingswaarden. Op de wijnen uit de PALO61 lijn staat alles vermeld. Daarnaast zijn de wijnen ook vrij van toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen, glutenvrij en sluiten ze aan bij een vegetarische en veganistische levenswijze. Het valt allemaal af te lezen aan het unieke etiket van de PALO61 wijnen.

Geestelijk vader van PALO61 is Piergiorgio Castellani, de vijfde generatie wijnmakers van het Italiaanse huis dat bestaat uit de wijnboerderijen Poggio al Casone, Tenuta Santa Lucia en Tenuta di Burchino in Toscane. Hier verbouwd hij de druiven die worden gebruikt voor de wijnen van PALO61. Zoals het oude en inheemse ras Ciliegiolo, een voorouder van de wereldberoemde Sangiovesedruif, het al even oude witte Italiaanse ras Trebbiano en de van oorsprong Rhônedruif Viognier.

Biologische wijnen

Naast dat de wijn van PALO61 vegan, glutenvrij en vrij van kleur-, geur- en smaakstoffen is, is het ook een biologische wijn. Biologisch betekent in feite dat een product op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt. Bij biologische wijnbouw wordt er dus geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze hebben een negatief effect op de bodem of doden meer insecten dan vaak de bedoeling is. In plaats van chemische middelen worden vaak natuurlijke producten als gisten, bacteriën en enzymen gebruikt. Opvallend aan biologische wijngaarden zijn de vele bloemen en planten die er groeien. Deze brengen voedingsstoffen in de bodem en trekken nuttige insecten aan.