Persbericht - Doordat het coronavirus afgelopen jaar in rap tempo om zich heen greep, zag de overheid geen ander middel dan het afkondigen van een lockdown. Zo’n lockdown brengt nogal de nodige nevenschade met zich mee. Zo ook op de arbeidsmarkt. De maatregelen zorgde er onder meer voor dat flexwerkers en uitzendkrachten als eerste werden ontslagen. Maar wat zijn nog aanvullende effecten geweest van de lockdown voor flexwerkers? Je leest het in dit artikel.
Door corona ontstond er bij een deel van de bedrijven in Nederland minder werk. Dit had tot gevolg dat veel flexwerkers, waaronder arbeidsmigranten, weinig tot geen uren minder konden werken en hierdoor hun inkomen drastisch zagen dalen. Dit betekent voor flexwerkers dat het lastiger wordt om een onderkomen te betalen en voor arbeidsmigranten de huisvesting. De arbeidsmigranten huisvesting kwam hierdoor onder grote druk te staan en bedrijven vonden het lastig om hier een oplossing voor te vinden.
Doordat flexwerkers afhankelijk zijn van de opdrachten die ze krijgen, kunnen ze geen beroep doen op een vast inkomen. Hierdoor is het door de lockdown regelmatig voorgekomen dat veel flexers ineens zonder inkomen komen te zitten. Er zijn wel rechten voor doorbetaling van loon aan flexwerkers en uitzendkrachten, deze zijn echter door de lockdown maatregelen vrij beperkt. Het is voor flexwerkers een vervelend domino-effect waar ze niks aan kunnen doen. Uitzendbureaus krijgen namelijk door de lockdown nauwelijks opdrachten binnen, waardoor flexers maar weinig tot geen klussen krijgen waarmee ze geld kunnen verdienen. Kortom, geen winnaars in deze situatie.
Voor de flexwerkers die zonder werk of opdrachten kwamen te zitten zat er niks anders op dan een WW-uitkering aanvragen. Aangezien veel flexwerkers een 0-uren contract hebben is het aanvragen van zo’n uitkering ingewikkeld, maar het “rechtsvermoeden van arbeidsomvang” biedt een uitweg. Deze regeling zorgt er namelijk voor dat je het gemiddelde aantal uur van de afgelopen drie maanden als flexwerker krijgt doorbetaald. Dit betekent wel dat je ergens minimaal 3 maanden moet hebt gewerkt om aanspraak te maken op deze regeling.
De lockdown heeft achteraf meer schade aangericht dan werd gedacht. De groep flexwerkers en uitzendkrachten werden het hardst geraakt. Van huisvesting flexwerkers tot het volledige verlies van inkomen, de klappen zijn duidelijk gevallen in de flexbranche. Een wijze les die overheid hopelijk mee zal nemen in de volgende besluiten rondom een eventuele lockdown.