Persbericht - Op 26 april staan jaarlijks wereldwijd de schijnwerpers op de intellectuele eigendomsrechten (ook wel: IE-rechten). In 2019 was het thema sport. Want of je nu een sportieve ondernemer bent of een ondernemende sporter: scoren doe je met IE! Wij trapten af met een IE-sport-quizje.
Vraag 1: is het merk ‘GAZZA’ eigendom van een oud-voetballer? Vraag 2: kan je een verborgen motortje in een fietsframe geheimhouden door er octrooi op aan te vragen? En vraag 3: is het Carlton-dansje – nu bekend uit Fortnite – wel of niet ingewikkeld? Benieuwd naar de antwoorden? Lees snel verder en check je score hieronder!
Inkoppertje voor voetballiefhebbers
Het antwoord op vraag 1 is voor echte voetballiefhebbers een kwestie van scoren voor open doel. Die weten natuurlijk dat ‘Gazza’ de bijnaam is van oud-voetballer Paul Gascoigne. Als een van de eerste sporters heeft hij zijn bijnaam als merk geregistreerd. Niet alleen in Engeland trouwens, maar in de hele EU. Merken zijn big business in de sportwereld; óók wanneer ze niet prominent in beeld zijn. Zo heeft FC Barcelona de kleuren van hun tenue als merk geregistreerd voor de hele EU. En wist je dat Max Verstappen niet alleen zijn naam als merk heeft geregistreerd maar ook z’n helm?!
Verborgen maar niet geheim
Grote ophef toen er begin 2016 een verborgen hulpmotortje bleek te zitten in het fietsframe van een deelneemster aan het WK veldrijden. De ‘grap’ is dat de eerste octrooiaanvragen op deze hulpmotortjes al jaren openbaar zijn. Het antwoord op vraag 2 is dus nee! Want octrooi aanvragen betekent dat iedereen na 18 maanden de aanvraag kan bekijken, in een octrooidatabank. Als je even zoekt in zo’n octrooidatabank naar hulpmotortjes, vind je bijvoorbeeld een octrooi uit 1979 van een Franse ingenieur, André Gouzy. In dit – Franse – filmpje legt hij uit dat zijn vinding natuurlijk niet is bedoeld voor wielrenners die de boel willen flessen, maar voor hartpatiënten en vrouwen die hun man willen bijhouden (!).
De ‘Carlton-dance’
Misschien kan niet iedereen de wereldwijd bekende ‘Carlton-dance’ even goed nadoen. Maar de moves waren toch echt té simpel om het dansje te kunnen beschermen onder het auteursrecht. Een choreografie als geheel kun je wél beschermen. Je kunt zelfs royalties verdienen met een choreografie waarop auteursrecht rust. Choreograaf Jiří Kylián is nog een stap verder gegaan. Hij heeft een stichting die zijn intellectuele eigendomsrechten beheert en bewaakt.
Scoren doe je met IE!
Zoals je ziet is het succes van wereldwijd bekende sporters en sportgadgets voor een groot deel te danken aan de succesvolle bescherming van hun intellectueel eigendom. En daar staan we dus op 26 april, tijdens World IP Day, bij stil. Of jij nu een sportieve ondernemer bent of een ondernemende sporter: wat jij voor jouw sport ontwikkelt en bedenkt kun je beschermen met verschillende IE-rechten. Meer weten? Kijk dan op www.boip.int/nl/scorendoejemetie. En via #ScorendoejemetIE en #WorldIPDay kan je live volgen wat er allemaal gebeurt op World IP Day 2019!