Persbericht - De overheid werkt hard aan het verbeteren van de Nederlandse infrastructuur. De werkzaamheden aan wegen, bruggen en sluizen betekend niet...
De overheid werkt hard aan het verbeteren van de Nederlandse infrastructuur. De werkzaamheden aan wegen, bruggen en sluizen betekend niet alleen oponthoud en hinder voor het wegverkeer. Ook het scheepvaartverkeer kan bij vele grote en kleine onderhoudsprojecten hinder ondervinden. Om deze hinder tot een minimum te beperken wordt scheepvaartbegeleiding als eis gesteld voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan kunstwerken op of aan het water.
In het voortraject van de werkzaamheden vindt uitvoerig overleg plaats tussen de aannemer, de vaarwegbeheerder en de nautisch adviseur van VTSO. De gemaakte afspraken, de uit te voeren werkzaamheden, de mogelijke risico’s en de genomen beheersmaatregelen worden samengevat in een vaarwegmanagementplan. Dit plan dient als leidraad voor alle betrokken partijen.
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wordt actieve scheepvaartbegeleiding ingezet. De nautisch verkeersleider werkt vanaf een patrouillevaartuig die opvallend aanwezig is. De verkeersleider heeft vanaf het patrouillevaartuig overzicht over het scheepvaartverkeer en de werkzaamheden. Afhankelijk van de vooraf gemaakte afspraken kan hij passerende beroepsschepen en pleziervaart informeren en waar nodig aanwijzingen geven.
De eisen aan scheepvaartbegeleiding voor vaarwegen die in het beheer zijn van Rijkswaterstaat zijn landelijk gelijk gesteld. VTSO voldoet aan alle eisen die Rijkswaterstaat stelt aan scheepvaartbegeleiding. Ook eventuele lokale eisen door andere vaarwegbeheerders zijn door VTSO te realiseren.
Vanuit de scheepvaartwet dient de nautisch verkeersleider te voldoen aan de gestelde eisen. Dit zijn onder andere eisen aan de benodigde certificaten zoals het groot vaarbewijs en aanvullende VTS-modules. Maar ook eisen aan ervaring en kundigheid. Aanvullend zijn er eisen aan het in te zetten patrouillevaartuig. VTSO werkt met de meest moderne vaartuigen die aan alle landelijke eisen voldoen. Ook voldoen onze vaartuigen aan de steeds strengere uitstootnormen die gehanteerd worden bij Europese aanbestedingen.
Naast de inzet van actieve scheepvaartbegeleiding kunnen andere maatregelen genomen worden. Zoals het plaatsen van borden voor aanwijzingen of informatie, het plaatsen van tijdelijke betonning of ballenlijnen en het uitbrengen van een bericht aan de scheepvaart. Bij het nemen van deze maatregelen ligt altijd een vaarwegmanagement ten grondslag. Alle daaruit voortvloeiende nautische maatregelen zijn door VTSO te realiseren.
VTSO heeft een landelijke dekking als het gaat om de inzet van actieve scheepvaartbegeleiding. Onze diverse nautisch specialisten zijn lokaal bekend door het hele land. Van Friesland tot Limburg en van Amsterdam tot Rotterdam. Zo bent u altijd verzekerd van de meest veilige inzet van scheepvaartbegeleiding.