Persbericht - Zijn wegwerpbekers duurzaam? Vaak wordt gedacht dat porseleinen kopjes milieuvriendelijker zijn dan kartonnen wegwerp bekers.Toch blijkt het tegendeel waar. Zeker als een kartonnen koffiebekertje twee tot drie keer hergebruikt wordt, stoot je daarbij minder CO2 uit dan met een stenen mok. Het zit hem met name in het water dat verspild wordt bij het schoonspoelen van een mok, dat kost veel energie. Op Milieucentraal.nl kun je hier meer over lezen.
Daarnaast kunnen “reguliere” kartonnen koffiebekers nóg duurzamer worden gemaakt.
Welke opties zijn er als het om duurzame koffiebekers gaat? We bespreken drie varianten:
Koffiebekers van FSC-gecertificeerd karton
Kartonnen koffiebekers bestaan tussen de 90 en 95% uit karton en de rest uit een (biologisch afbreekbare) coating.
Door het karton van de bekers te maken van FSC-gecertificeerd karton, ben je gegarandeerd dat het karton afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Een fijn gevoel tijdens het koffiedrinken, er wordt geen oerbos gekapt door het kopje koffie dat je drinkt.
Co2 neutrale productie
De grootste producent van kartonnen koffiebekers heeft een Co2 footprint laten maken door de Climate Neutral Group (CNG) voor de Co2 uitstoot tijdens de productie én transport van hun koffiebekers.
Zij bieden vervolgens de mogelijkheid om de productie geheel te compenseren door een afdracht aan de CNG te doen voor elke kilo Co2 uitstoot tijdens dit proces. Deze afdracht wordt geinvesteerd in groene projecten die Co2 reductie met zich meebrengen, waardoor je aan het eind van de streep “nul” Co2 uitstoot houdt. De koffiebekers kunnen dan Co2 neutraal genoemd worden en hebben dus geen (negatieve) invloed op de Co2 uitstoot voor een beter milieu.
Koffiebekers van biologisch afbreekbaar materiaal
Los van het (FSC gecertificeerde) karton en Co2 neutrale productie is het belangrijk om naar de coating van koffiebekers te kijken. Er zijn twee verschillende coatingen om de bekers lekkage vrij te maken: een PE en een PLA coating. Een PE coating is een regulier soort plastic dat gemaakt is op olie basis. Maar in combinatie met FSC karton en/of Co2 neutrale productie maak je al een hele stap in duurzaamheid.
Daarnaast zijn er ook 100% biologisch afbreekbare koffiebekers, waarbij er coating gebruikt wordt op basis van suikerriet/maiszetmeel (PLA). Op deze manier is de beker dus volledig gemaakt uit hernieuwbare, duurzame grondstoffen. Deze biologisch afbreekbare koffiebekers kunnen tevens vergist worden, waarna je bio-gas en vruchtbare compost overhoudt. Om dit te realiseren dienen de koffiebekers wel apart worden ingezameld en vervolgens op de juiste manier verwerkt worden. Initiatieven als Halo Green Cups beiden dit volledige traject aan: van levering, promotie tot verwerking van de bekers.
Koffiebekertje meerdere keren gebruiken
Kies je voor duurzame bekers? Ga dan voor een (eigen) bedrukking waarbij gecommuniceerd wordt dat het goed is om een bekertje meerdere keren te gebruiken. Hiermee stimuleer je het hergebruik en reduceer je het aantal gebruikte bekers.