Persbericht - De coronacrisis zorgde voor een eerste grote kennismaking met remote werken in Nederland. In eerste instantie creëerde dit onrust en...
De coronacrisis zorgde voor een eerste grote kennismaking met remote werken in Nederland. In eerste instantie creëerde dit onrust en moest iedereen in de organisatie zich inspannen om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden tijdens deze transitie zoveel mogelijk door konden gaan. Er blijkt een stuk meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht werd.
Volgens TNO lopen jaarlijks meer dan een miljoen werknemers het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische klachten. Werkstress is daarmee beroepsziekte nummer één. De laatste jaren wordt het voor veel mensen steeds belangrijker om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Remote werken kan een oplossing bieden. Voornamelijk de jonge generaties geven aan veel waarde te hechten aan vrijheid en ruimte. Zo blijkt meer dan de helft van de medewerkers bereid om van baan te wisselen, als de nieuwe werkgever meer flexibiliteit biedt in het uitvoeren van werk. Meer dan een derde zou de switch willen maken als ze minstens parttime remote kunnen werken. Remote werken zorgt onder andere voor een flinke verkorting van de reistijd, waar ook weer extra besparingen bij komen kijken voor werknemers zoals op de kosten voor de autoverzekering.
Een van de belangrijkste redenen waarom organisaties in het verleden niet warmliepen voor remote werken, was angst. De gedachte heerste dat medewerkers niet productief zouden zijn wanneer ze niet op kantoor werkten. Veel onderzoeken laten zien dat deze angst onterecht is en dat medewerkers over het algemeen juist productiever zijn thuis. Dit geldt niet voor alle werknemers, maar onderzoek toont aan dat het werk beter wordt afgestemd op de voorkeuren van werknemers wanneer ze de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe en wanneer ze werkzaamheden uitvoeren. Hiermee stijgt het werkgeluk en de productiviteit.
De coronacrisis heeft ertoe geleid dat de weg naar remote werken toe in een stroomversnelling is gekomen. Dit noodgedwongen experiment heeft bij heel veel bedrijven goed uitgepakt, wat niet verbazingwekkend is gekeken naar de ontwikkelingen die al langer gaande zijn. Zo is Nederland een voorloper binnen Europa op het gebied van remote werken. Nergens werken zo veel mensen vanuit huis als in Nederland. Cijfers van voor de pandemie tonen aan dat ongeveer 14 procent van alle Nederlandse medewerkers structureel vanuit huis werkt. Bijna een kwart doet dat incidenteel. Niet alle Nederlanders die op deze manier werken zijn echter in loondienst. Het werken in vast dienstverband neemt rap af en ons land telt tegenwoordig meer dan één miljoen zzp’ers. Het aantal flexbanen is in de afgelopen tien jaar gestegen naar twee miljoen. De omslag naar remote werken was dus al in gang gezet voor corona.