Persbericht - Tijdens hoge inflatie is financieren lastig door de stijgende rente. Lees de 6 gevolgen voor bedrijven met tips. Of ontdek factoring als alternatief, zonder rente en schulden.
Het zijn roerige tijden voor het MKB: de coronasteun valt weg, steeds meer ondernemers stoppen of gaan failliet en er is een inflatieschok door de oorlog in Oekraïne. Voorspeld wordt zelfs dat de inflatie voor jou als MKB’er nog 2 tot 3 keer zo hoog wordt als voor werknemers. Dit komt doordat je te maken krijgt met een optelsom van stijgende kosten, onder andere door hoge brandstofprijzen, wegvallende grondstoffen & producten via nieuwe handelsstroken, en de geëiste hogere loonkosten. De vraag is of jij als MKB-bedrijf in staat bent om hogere inkoopkosten te betalen en door te berekenen aan klanten. Wat gebeurt er momenteel in onze economie? Wat zijn de gevolgen van hoge inflatie voor bedrijven? En hoe ga je hiermee om als MKB’er? Ontdek meer en lees onze 6 tips!
Liever direct stijgende (energie)prijzen betalen? Maak het mogelijk met Svea, want met Factoring beschik je meteen over jouw werkkapitaal. Verkoop jouw facturen aan Svea en krijg ze binnen 24 uur betaald.
De inflatie was in 2022 gemiddeld 11.6%. Dit komt door een extreme prijsstijging van producten en diensten. Voornamelijk energie heeft momenteel een groot effect op de totale inflatie. Maar ook andere goederen en diensten maken de inflatie extreem, denk aan huisvesting, water, vervoer, voedingsmiddelen en dranken. Daarvan ben ook jij als MKB’er de dupe. Want dit kan een optelsom van prijsstijgingen veroorzaken. Van brandstof tot inkoop en salaris: álles wordt duurder.
De gevolgen van de hoge inflatie kunnen enorm zijn. Hoe dat komt? Een kleine inflatie (<2%) is gunstig voor de economie. Daarmee is er noodzaak voor consumenten om nu te kopen. Want hetzelfde product wordt duurder als je wacht. Ook is lenen dan voordelig. Want een lage inflatie zorgt voor een lage rente. Maar momenteel is de inflatie natuurlijk hoger dan 2%. Daardoor is er kans op geldontwaarding en een daling van de koopkracht. Want spaargeld wordt minder waard en consumenten kunnen minder kopen van hetzelfde inkomen. Ook jouw bedrijf kan minder of moeilijker inkopen & verkopen door de hogere prijzen. Met als gevolg: minder winst én een dreigende recessie.
Wij zetten 6 gevolgen van inflatie voor bedrijven op een rij. En geven jou bijpassende tips om in tijden van inflatie te financieren of bedrijfsvoering effectief aan te passen.