Persbericht - It’s a white man’s world. We hebben het over de Techwereld. Een door voornamelijk witte mannen gedomineerde industrie, waar diversiteit en inclusie hoog op de agenda staan, maar slechts zelden zegenvieren. Hoe komt dat? Wat is precies de waarde van diversiteit en inclusie, hoe ervaren tech-professionals dat zelf en hoe kun je effectief werken aan diversiteit en inclusie?
Dat onderzocht antropoloog en ontwikkelingssocioloog Maud Verploegen in opdracht van Young_Coders. Ze interviewde tech-medewerkers-, managers, en ceo’s over hun blik op diversiteit en inclusie in de Nederlandse tech-industrie. Haar onderzoeksartikel is gepubliceerd in een antropologie journal en is vanaf vandaag te lezen op de website van Young_Coders.
Allereerst: diversiteit en inclusie zijn twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Diversiteit gaat over elk aspect dat iemand bijzonder maakt. Inclusie bestaat uit alles wat te maken heeft met veiligheid en acceptatie op de werkvloer. Het gaat over relaties tussen collega’s, klachtenprocedures, kunnen laten zien wie je bent en meer.
Dat de tech-industrie weinig divers is in termen van gender en etniciteit is bekend. Maar uit het onderzoek blijkt dat dit o.a. ten koste gaat van inclusie. Terwijl de tech-industrie een meritocratie claimt te zijn, waarin alleen kunde en prestaties tellen, worden in de praktijk opvallend vaak micro-agressies ervaren op basis van gender of etniciteit. Zo gaf een deelnemer aan het onderzoek aan dat haar mannelijke collega’s haar alles expliciet uitlegden, ook wanneer ze daar niet om vroeg. Bij haar mannelijke collega’s deden zij dit niet.
“Het gaf me het gevoel dat ze dachten dat ik dom was.”
Veel organisaties werken op dit moment al vanuit actieve diversiteit, wat inhoudt dat ze de waarde van diversiteit niet alleen onderschrijven, maar ook actief promoten. Bijvoorbeeld met een diversiteitsbeleid. Maar inclusie wordt nog in veel mindere mate ervaren door werknemers, terwijl inclusie noodzakelijk is voor duurzame diversiteit.
“Wat je ziet, is dat bedrijven hard werken aan het creëren van meer diversiteit onder werknemers, maar dat ze inclusie achterwege laten. Terwijl juist inclusie ervoor zorgt, dat iedereen zich thuis voelt in een bedrijf. Wanneer een bedrijf enkel focust op diversiteit is de doorstroom van personeel echter groot. Men trekt de juiste medewerkers aan, maar zij beseffen na een maand dat zij zich niet thuis voelen en gaan dan weg. Je bereikt alleen duurzame diversiteit door rekening te houden met het feit dat verschillende soorten mensen ook verschillende behoeften hebben.”
Alle medewerkers en managers waar mee gesproken is geven aan dat ze diversiteit en inclusie belangrijk vinden. De manier waarop ze dit actief of passief uitdragen verschilt, maar ze delen de overtuiging dat het helpt om met elkaar het gesprek aan te gaan over diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Zoals uit het onderzoek blijkt – en zoals je zult merken in je eigen organisatie – verschilt de perceptie van diversiteit en inclusie per persoon. We moedigen je aan om ook in jouw organisatie het gesprek aan te gaan over diversiteit en inclusie.
Bijvoorbeeld aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek. Leven de ervaringen van de gesproken medewerkers en managers ook in jouw organisatie, hoe draag jij diversiteit en inclusie uit en hoe kan het jouw organisatie vooruithelpen?
Lees het hele onderzoeksartikel op de website van Young_Coders: https://youngcoders.nl/blog/26/de-waarde-van-diversiteit-en-inclusie-in-tech