Persbericht - Wanneer je een eigen bedrijf wilt opzetten, dan is er startkapitaal nodig. De hoogte hiervan is afhankelijk van het soort onderneming dat je opzet plus welke rechtsvorm je eventueel kiest. Wanneer je zelf niet voldoende startkapitaal hebt, zul je investeerders moeten vinden. Je kunt ook geld lenen bij de bank of gebruikmaken van overheidssubsidies. En ook wanneer je een bestaande onderneming wilt uitbreiden, zul je aan financiering moeten komen.
Financieringsopties
Als zzp’er zul je waarschijnlijk minder (start)kapitaal nodig hebben dan een bestaand bedrijf in het mkb of een grote onderneming die wil uitbreiden. Banken bieden steeds vaker specifiek voor startende ondernemers leningen aan. Bij bestaande ondernemers die gaan uitbreiden is er meestal al een samenwerking met een bank of een lopende lening. Met de bank wordt dan overlegd of de lening kan worden overgesloten. Het leenbedrag en de voorwaarden worden daarbij aangepast.
Overheidssubsidies
Je kunt in plaats van geld lenen ook kijken of er overheidssubsidies zijn om een bedrijf te starten of uit te breiden. Een daarvan is de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). Hiermee staat de Nederlandse Staat garant voor het bedrijf. De regeling is bedoeld voor bedrijven die maximaal 250 werknemers hebben of zzp’ers. Er zijn wel enkele voorwaarden:
Kapitaal ophalen bij externe financierders?
Je kunt als beginnend ondernemer overwegen om via crowdfunding geld op te halen. Het voordeel hiervan is dat je zo direct ook naamsbekendheid kunt creëren. Als gevestigde ondernemer kun je externe investeerders of aandeelhouders benaderen voor vers kapitaal. Dit biedt meestal minder zekerheid dan afspraken met de bank of overheid. Een voordeel van durfkapitaal is dat de investeerder die jouw bedrijf geld leent, hier fiscaal voordeel uit haalt.
Kosten variabel
De kosten om een onderneming te starten of uit te breiden zijn dus variabel en afhankelijk van diverse factoren. Zeker als startende ondernemer moet je rekening houden met aanvullende kosten. Denk aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de notaris- en accountant kosten, het huren of kopen van een kantoorpand en de inrichting.
Besparen
Wanneer een bedrijf draait, zijn er diverse manieren om verstandig om te gaan met de financiën. Dat begint met een goed kostenoverzicht. Wanneer je daar een goed beeld van hebt, is het namelijk ook makkelijker om hier aanpassingen in te doen. Hieronder een aantal tips: