Persbericht - Iedereen is er inmiddels bedoeld of onbedoeld bekend mee, van particulier tot en met de grote bedrijven aan toe. Je hoort het in het nieuws, leest het elke dag wel ergens of er wordt over gepraat. Het klimaat en de duurzame methoden zoals zonnepanelen om het klimaat te redden. Voor de één onzin maar voor de ander een serieus onderwerp. Maar hoe verhouden deze zonnepanelen zich tot een plat dak? Vooral omdat er nogal veel platte daken in Nederland zijn.
Platte daken
Nu komen we bij het leuke. De meerderheid van de Nederlandse ondernemingen en bedrijven zitten in bedrijfspanden met een plat dak. En men weet: de zon schijnt niet loodrecht op ons neer in Nederland, maar vanuit een hoek van ongeveer 38 graden. Dan is het ook niet raar dat als je zonnepanelen in een hoek van 38 graden zet, dit de meest optimale stand is voor loodrechte instraling. Dus trek je misschien al de conclusie dat vooral schuine daken interessant zijn voor zakelijke zonnepanelen.
Nu is het mooie dat in de praktijk bijna alle zonnepanelen op een plat dak liggen of opgesteld zijn in een zonneweide. In het geval van een zonneveld staan zonnepanelen in een hoek van vaak 10 graden, en op een plat dak in een hoek van 13 graden. Ze zouden schuiner kunnen staan, maar dat brengt ook meer schaduw met zich mee. Dit zou betekenen dat de ruimte die je tussen de zonnepanelen moet laten ook groter wordt zodat de schaduw niet op de rij panelen erachter valt.
Voor een plat dak en een zonneveld is dus de ideale mix tussen opwekking en benutting van de beperkt beschikbare vierkante meters dat je zonnepanelen in een hoek van circa 10 tot 13 graden zet.
Maar is een plat dak dan nog aantrekkelijk?
Dan rest natuurlijk nog de vraag of het aantrekkelijk is om zakelijke zonnepanelen in een hoek van 13 graden te zetten terwijl 38 graden de optimale hoek is. Het antwoord hierop is dat het financieel aantrekkelijk is om dit te doen. Het is zelfs beter dan die 38 graden geldwijs gezien. Dat komt omdat je als grootverbruiker (>3*80á) recht hebt op de SDE+ subsidie. Dit is een subsidie die een netto bedrag uitkeert per opgewekte kWh.
Gezien het feit dat je slechts 1 dak hebt om te benutten leg je deze maximaal vol met zonnepanelen, leg ze in een hoek van 13 graden zodat ze lekker dicht bij elkaar kunnen liggen. 4 panelen op 7 vierkante meter wekken veel meer op dan 2 panelen op 7 vierkante meter. Benut je dak optimaal!
Onder de streep
Wij als partij die van A tot Z zakelijke zonnestroominstallaties realiseren leggen voor 99% zonnepanelen op platte daken en velden. Het verschil in stand van de zonnepanelen heeft uiteindelijk niet heel veel invloed, je moet ze alleen niet richting het noorden gaan leggen, maar dat wist je waarschijnlijk al. En mensen die roepen dat zonnepanelen niet rendabel in Nederland zijn hebben nog nooit het rendement gezien.
Tuurlijk renderen zonnepanelen in Spanje beter dan in Nederland, maar dat betekent niet dat het niet haalbaar is in Nederland. Gezien de steeds goedkoper wordende techniek dalen de subsidies ook evenredig mee, tot een punt dat in de nabije toekomst er geen subsidie meer nodig is om een rendement van 10-15% te halen en een terugverdientijd van tussen de 6 en 9 jaar.
Sceptisch of gewoon interesse in wat zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend ons adviesrapport-op-maat aan en wij werken jouw gehele businesscase voor je uit, inclusief het te verwachten rendement en terugverdientijd.