Persbericht - Door Jelle Wieringa, Security Awareness Advocate bij KnowBe4
Meer dan ooit is cybersecurity een essentieel onderdeel van de dagelijkse activiteiten van elk bedrijf. Met de toename van cyberaanvallen en datalekken is het duidelijk dat technologische verdediging alleen niet genoeg is om een organisatie te beschermen tegen cyberdreigingen. De menselijke factor speelt een cruciale rol, omdat cybercriminelen meestal bewust het gedrag van medewerkers manipuleren en zo mensen misbruiken als toegangspoort voor cyberaanvallen. Eén van de belangrijkste stappen om bedrijven te beveiligen is de introductie van security awareness trainingen, die helpen om het personeel bewust te maken van de gevaren van cyberspace.
Helaas leert ervaring dat traditionele veiligheidstrainingen vaak aan dovemansoren gericht zijn. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en variëren van een gebrek aan interesse tot deelnemers die te veel of te weinig worden uitgedaagd. Dus hoe kun je veiligheidsmaatregelen toegankelijker maken voor gebruikers? Hoe kun je medewerkers niet alleen informeren, maar ook actief betrekken bij het verbeteren van cybersecurity? De sleutel is om ze goed en duurzaam te motiveren.
In het algemeen zijn er drie pijlers van motivatie, die ook worden gebruikt in trainingen voor security awareness: inspiratie, enablement en meesterschap. Deze onderdelen bestaan niet alleen uit theorie: ze hebben een grote impact op de manier waarop een bedrijf werkt en op de security culture. De juiste implementatie van deze elementen verhoogt niet alleen de bereidheid om deel te nemen aan de training, maar leidt ook tot blijvende, positieve gedragsveranderingen bij medewerkers.
De eerste stap naar motivatie komt altijd met de vonk van inspiratie. Het is niet genoeg om medewerkers alleen maar met feiten te bestoken. In plaats daarvan moet er voor een emotionele band worden gezorgd om een solide basis te maken voor betrokkenheid en actieve deelname aan trainingen op het gebied van security awareness. Een effectieve manier om zo’n band te kweken, is door positieve voorbeelden te belichten waarin het gedrag van een medewerker een cyberaanval heeft voorkomen. Zulke succesverhalen kunnen worden gedeeld tijdens teamvergaderingen of via interne communicatiekanalen om andere medewerkers te inspireren.
Maar inspiratie hoeft niet altijd van bovenaf te komen. Het is ook mogelijk om te inspireren door medewerkers de kans te geven hun eigen bijdrage te leveren aan een veiligheidstraining. Bijvoorbeeld door het organiseren van wedstrijden waarbij medewerkers hun eigen veiligheidstips of best practices delen. De beste bijdragen worden zo in de hele organisatie onder de aandacht gebracht.
Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van medewerkers tijdens het invoeren van inspirerende maatregelen. Te veel extrinsieke motivatie in de vorm van beloningen – en vooral in de vorm van negatieve feedback – werkt meestal averechts. De focus moet meer liggen op het bevorderen van intrinsieke motivatie door medewerkers meer autonomie en vrijheid te bieden in het leerproces.
Inspiratie biedt – als onderdeel van je security-strategie – een aantal voordelen. Het bevordert een beter begrip van de relevantie van cybersecurity, wat weer leidt tot een hogere betrokkenheid en effectiever leren. Ook neemt de kans toe dat medewerkers de security-richtlijnen niet alleen kennen, maar ook goed kunnen toepassen, wat uiteindelijk de hele security culture in het bedrijf versterkt.
Enablement is gebaseerd op de eerste pijler: inspiratie. Bedrijven moeten medewerkers in staat stellen om de principes van cybersecurity die ze hebben geleerd in de praktijk te brengen. Het gaat niet alleen om het verstrekken van middelen, maar ook om het creëren van ruimte voor initiatief en persoonlijke ontwikkeling. Het is belangrijk om de bekwaamheid niet over te brengen als een last of noodzaak, maar als een kans voor verdere ontwikkeling. Bedrijven kunnen hier profiteren van moderne didactische concepten die lerenden meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid geven. Als een medewerker bijvoorbeeld een phishing e-mail identificeert en rapporteert, dan kan dit worden gezien als een succes en ook zo worden gecommuniceerd.
Contentplatforms ondersteunen deze aanpak. Ze bieden zowel verplichte trainingsdocumenten en -modules als aanvullend materiaal voor zelfstudie. Hierbij geldt: afwisseling en diversiteit bevorderen betrokkenheid. Naast schriftelijke richtlijnen en video’s vullen interactieve simulaties het programma aan. Het is vooral in de context van cybersecurity een voordeel als deze oefeningen realistische scenario’s weerspiegelen die medewerkers in hun dagelijkse werk kunnen verwachten.
De focus ligt niet alleen op mensen, maar ook op processen en technologieën. Voor een goede implementatie van enablement-maatregelen is het belangrijk om rekening te houden met de drie-eenheid van mensen, processen en technologie. Het gaat niet alleen om het overbrengen van kennis, maar ook om het toepassen van deze kennis in het dagelijkse bedrijfsleven. Bedrijven moeten er niet alleen voor zorgen dat hun medewerkers de nodige informatie en hulpmiddelen krijgen, maar dat ze die ook op een verstandige manier kunnen gebruiken in de context van de bedrijfscultuur.
Het verlangen naar voortdurende verbetering is één van de sterkste vormen van motivatie. Dit geldt ook voor cybersecurity. Om dit type motivatie te bevorderen, is het belangrijk om mogelijkheden voor meesterschap te verzorgen. Gamification kan hierbij een grote rol spelen. Door speelse, competitieve elementen zoals escape rooms, puzzels of quizzen te introduceren in security awareness training, krijgen deelnemers de kans om hun vaardigheden voortdurend te verbeteren en te testen. Phishing-simulaties, die in moeilijkheidsgraad toenemen, zijn een ander effectief middel om het gedrag van medewerkers in de context van cybersecurity te testen en op lange termijn te verbeteren.
In tegenstelling tot statische trainingsmodellen maakt de focus op meesterschap individuele aanpassing van de leertrajecten mogelijk. Door gebruik te maken van moderne technologieën en kunstmatige intelligentie is het nu mogelijk om trainingsprogramma’s zo te ontwerpen dat ze meegroeien met de vaardigheden van medewerkers. Continue feedback is essentieel omdat medewerkers zo hun vooruitgang kunnen zien en gemotiveerd blijven.
Het uiteindelijke succes van een dergelijke aanpak wordt getoetst aan de toegenomen cyberveiligheid in de hele organisatie. De uitdaging ligt niet alleen in de ontwikkeling van een training, maar ook in het aanpassen ervan aan voortdurend veranderende dreigingen en vereisten.
Nu cyberdreigingen toenemen en elke dag diverser worden, is het essentieel dat het personeel niet alleen op de hoogte is, maar ook betrokken: awareness moet deel uitmaken van de bedrijfscultuur door gedragsverandering. Als inspiratie, enablement en meesterschap worden gezien als integrale onderdelen van de bedrijfscultuur, heeft dat niet alleen een positief effect op de motivatie van het personeel, maar ook op de cyberweerbaarheid van de hele organisatie.
Dit is geen eenmalig project: het vereist constante waakzaamheid en aanpassingsvermogen, zowel van het management als van de medewerkers. Door voortdurende training en het verankeren van de drie pijlers van motivatie in de security culture bereiken we meer dan alleen het naleven van richtlijnen. Elke medewerker wordt een actief onderdeel van de oplossing door risico’s te identificeren, te rapporteren en te minimaliseren.