Persbericht - 3D printing is hot. Deze techniek bestaat al een tijdje, maar door de snelle ontwikkelingen kun je bijna niet meer bijhouden wat er allemaal gemaakt wordt. Wat dacht je van delen van woningen, of botten van het menselijk lichaam? Het kan tegenwoordig allemaal.
Je hoort en ziet steeds vaker nieuwsitems over 3D-printen voorbij komen, maar wat houdt het nu precies in? 3D-printen valt onder de categorie “additive manufacturing,” dit betekent een product vervaardigen door het toevoegen/opbouwen van materiaal. En dat is precies wat 3D-printers doen. Het belangrijkste onderdeel van deze printers is het 3d filament
zeg maar de cartridge van je 3d-printer. Ze bestaan in alle soorten en maten, dus mocht je zelf aan de slag gaan, laat je dan goed inlichten.
Omdat je met diverse materialen kunt 3D-printen, denk aan plastic, (edel) metalen en hout, wordt hier ook massaal gebruik van gemaakt. In verschillende branches als de medische wereld, woningbouw en duurzaamheidsprojecten, wordt 3D printen ingezet voor het maken van prototypes, het fabriceren van productie-onderdelen en zelfs lichaamsdelen als botten en of organen.
Wist je dat in Den Helder 154 flatwoningen als eerste ter wereld volledig geüpgraded worden met 3D-geprinte betonelementen? Het gaat hier om complete betonnen gevelelementen en balustrades, Niet rechttoe-rechtaan, maar met glooiende, ronde vormen. Hoe gaaf is dat?
Ook in de medische wereld wordt 3D printing toegepast. Daar wordt vaak de formlabs form 2 gebruikt omdat deze printer een techniek beheerst dat zeer kleine details in ongekende resolutie print. Denk aan tanden en kiezen of een stuk bot van een skelet. Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv in Israël hebben vorig jaar zelfs een hart gemaakt met een 3D-bioprinter. Door deze vooruitgang kunnen organen op maat gemaakt worden en zal de lijst van mensen die wachten op een donor korter worden.
Wat je vaak in de science fiction films ziet is een food replicator. Ze roepen voedsel op en de heerlijkste gerechten komen zo uit een kleine machine. Deze toekomst is dichterbij dan je denkt. Wageningen Food & Biobased Research en TNO hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan de ontwikkeling van 3D-printtechnologieën en de toepassing daarvan voor de voedselproductie. Op basis van deze kennis zijn er applicaties ontwikkeld die momenteel worden toegepast in supermarkten en buiten de deur. Bij supermarkten worden tests gedaan met het 3D-printen van taarten en snoep op maat. Ook zijn er start-ups opgericht die 3D-geprinte pasta, snoep en chocolade aanbieden. Dit zal het voedseltekort op lange termijn hopelijk doen uitroeien.